(FOTO) Biskupijski susret mladih u Stonu: ‘Budite sol zemlje i svijetlost svijeta’

Biskupijski susret mladih u Stonu dubrovacka-biskupija.hr

Prvi Susret mladih Dubrovačke biskupije, nakon veličanstvenog nacionalnog SHKM-a 2014. u Dubrovniku, održan je u subotu, 7. studenog u Stonu, pod geslom „Budite sol zemlje i svijetlost svijeta“. Na susretu se okupilo oko 450 mladih iz svih dekanata, a mladi animatori koji već nekoliko godina prolaze susrete formacije animatora u biskupiji, sada su pokazali animatorski duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dolasku u Ston, sudionici susreta su dobili akreditacije na kojima je uz njihovo ime pisalo i ime grupe u kojoj će taj dan biti. Grupe su bile nazvane po biblijskim likovima. Na putu prema crkvi sv. Nikole počela su tako prva upoznavanja mladih iz raznih župa pitanjima poput: „Jesi li ti Ezekiel?“ I odgovorima: „Nisam, ja sam Petar“. Pa onda isto pitanje nekom drugom: „Jesi li ti Ezekiel?“ – „Nisam, ja sam Bartolomej“. I tako nekoliko puta. „Pa je li itko Ezekiel?“, tužno se pitao mladić u mnoštvu od nekoliko stotina mladih. Odgovor je uskoro saznao.

Sol i svjetlost

Nakon pozdravnih riječi pročelnice Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ane Marčinko, i duhovnog nagovora don Marina Lučića koji je pozvao mlade da provedu ovaj dan s Kristom koji je među njima, u prepunoj crkvi u kojoj se za ovu prigodu sjedilo ne samo u klupama nego i na tepisima koje su domaćini prostrli po podu, počeli su ustajati mladi po grupama koje su bile prozivane, te su se potom upućivali na razna mjesta u Stonu kako bi sudjelovali u radionicama. Tako je i naš mladić saznao tko je sve u grupi Ezekiel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijeljeni u četrnaest grupa prvi put su radili s mladima iz različitih drugih župa. Nakon upoznavanja obrađivali su, uz pomoć vjeroučitelja, animatora i mladih iz župe sv. Vlaha u Stonu, katehezu „Budite sol zemlje i svijetlost svijeta“. U Stonu, mjestu gdje se stoljećima bere sol, moglo se bolje shvatiti Isusovu poruku.

“Sedam stonskih čuda”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su mladi radili po grupama, organizatori su slagali materijal za njihov sljedeći zadatak nazvan „Sedam stonskih čuda“. Svaka grupa je dobila zadatak da što prije u Stonu pronađe sedam kulturno- povijesnih spomenika i da obavi tamo određeni zadatak poput jedenja stonske torte, kamenica i sl. Kao pomoć imali su hodajuće džokere, koji su ih mogli, budući da veći dio mladih ne poznaje dobro Ston, malo uputiti gdje se nalazi pojedini objekt.

I onda je nastalo bezglavo trčanje skupina mladih po Stonu u potrazi za ciljevima. Gore, dolje, u ovu uličicu, pa nazad jer su pogriješili. „Gdje je ta crkva sv. Vlaha?“, pitali su se prolazeći pored nje. Čuo ih je začuđeni posjetitelj koji je potiho rekao: „Pa kako ne znaju. Stoje pred njom“. Objasnili smo mu da to nije ekskurzija nego brza igra mladih, te da su mnogi od njih prvi put u Stonu. Nasmiješio se gledajući ih kako traže, trče i snalaze se učeći ponešto o znamenitostima Stona. Sama njihova prisutnost na ulicama Stona oživjela je grad u ovaj prekrasni sunčani jesenski dan stvarajući ‘osmo čudo’. Pobjedu je, u vrlo burnom finišu, ‘za dlaku’ odnijela ekipa Matej.

Pokorničkim bogoslužjem u crkvi sv. Nikole u Stonu u subotu, 7. studenog na Biskupijskom susretu mladih predstojnik Katehetskog ureda don Marinko Šljivić je mlade ohrabrio da sebe dožive kao one koje sam Krist vidi kao sol zemlje i svijetlost svijeta, bez obzira na to kakvi su. Za pojedinačnu ispovijed mladima je na raspolaganju bilo desetak svećenika, a nakon ispovijedi slijedilo je koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Feedback SHKM-a

Biskup je u propovijedi uvodno kazao kako je prisutnost mladih, njihova pjesama i sudjelovanje u programu biskupijskog susreta znak da ono što se u biskupiji dogodilo prije godinu i pol dana (SHKM) nije bio samo događaj koji je bio i prošao nego događaj koji je bio i ostao u ovoj biskupijskoj zajednici. Ovo je svojevrsni feedback Susreta, odraz da je ono što se tada dogodilo ipak nešto vrijedilo.

„Vi ste doista, dragi mladi, za vas međusobno, za vaše obitelji, za nas svećenike i redovnice, za ovu biskupijsku Crkvu i Crkvu u Hrvatskoj, svijetlo svijeta i sol zemlje“, kazao je biskup spominjući geslo susreta. Svjedočenje onoga što jesmo je naš način kako biti svijetlo svijeta i sol zemlje. Biskup je također naglasio važnost međusobne povezanosti i suradnje kako bi svatko mogao biti sol i svijetlo.

Tumačeći evanđelje dana biskup je naglasio misao: „Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam vaše dati?“ Napravio je razliku između dvije vrste vrijednosti: najmanje i najveće. Nastavio je misao kako je najmanje istovremeno i nepošteno, nešto što nije naše, a najveće je istovremeno pošteno i nešto što nama pripada. Povezao je to zatim s kategorijama imati i biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne živjeti samo za sebe

Isus nam večeras poručuje da trebamo na pravi način naučiti živjeti ono ‘imati’, a što prestaje s našom smrću, da bi nam se moglo povjeriti ono ‘biti’, koje ne prolazi s našom smrću nego se pretače u Gospodinovu vječnost, rekao je biskup.

„Ne smijemo živjeti okrenuti sami sebi, samo za sebe! Jer se u tom slučaju nikad ono ‘imati’ neće pretvoriti u ono ‘biti’. Ono što imamo moramo znati dijeliti s drugima, darivati jer ćemo iz tog darivanja postati ono ‘biti’, oni koji jesu“.

Dubrovački biskup citirao je bl. Óscara Romera, biskupa mučenika iz naših vremena iz Latinske Amerike, koji govori kako bi bilo lijepo da onaj koji ima, podijeli kao brat, kao sudrug u siromaštvu, s onim koji je prosjak.

Put darivanja

U tom kontekstu biskup je kazao kako smo svi mi prosjaci jer sve što imamo Gospodin nam je darovao. Dijeljenje s drugima, u materijalnom, ali i u svakom drugom smislu, je jedini način da ja-koji-imam mogu postati ja-koji-jesam, poručio je biskup mladima. Istaknuo im je primjer Isusa koji se lišio svega što ima da bi mogao ljude učiniti sličnima sebi i dovesti ih Bogu. „To je njegov način ‘biti sol zemlje i svijetlo svijeta’. To je i naš način ‘biti sol zemlje i svijetlo svijeta’.“

Biskup je pohvalio darivanje mladih tijekom SHKM-a kao volontera na različite načine, bilo u njihovim župnim zajednicama bilo u Vijeću za mlade, te ih potaknuo da tako nastave, da ne stavljaju u životu sebe u središte nego da se daju poput soli koja se daje da bi bila pojedena, poput svijeće koja gori da bi drugi imali svijetlo. Ako u malim stvarima svi budu ispunjavali svoje zadaće, povjerit će im Gospodin i one velike, zaključio je biskup.

Župnik i dekan Stonskog dekanata don Miljenko Babaić, koji je sve vrijeme pomagao odvijanje susreta, zahvalio je na kraju svima. Istaknuvši dobru suradnju s mjesnom vlasti u održavanju ovog susreta zamolio je načelnika Vedrana Antunicu da biskupu, generalnom vikaru i pročelnici za mlade uruči prigodne darove.

Pjevanje u crkvi tijekom cijelog dana animirao je Biskupijski zbor mladih s novom voditeljicom Noemi Toth.

U večernjim satima mladi su sudjelovali na klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio biskup Uzinić. Zabavni dio večernjeg programa bio je povjeren animatorima.

Bio je ovo prvi Susret mladih Dubrovačke biskupije nakon veličanstvenog nacionalnog SHKM-a 2014. u Dubrovniku, i na njemu je sudjelovalo oko 450 mladih iz svih dijelova biskupije. Pod geslom „Budite sol zemlje i svjetlost svijeta“ pod vodstvom vjeroučitelja, animatora, mladih ali i starijih Stonjana mladi su, podijeljeni u 14 grupa, sudjelovali također u katehezama otkrivajući dublje Isusovu poruku te igrali igru „Sedam stonskih čuda“ upoznajući povijesno-kulturne znamenitosti, povijest i baštinu Stona. Biskupijski susret mladih organiziralo je Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.