(FOTO) Dan Dubrovačko-neretvanske županije: Meri Cetinić nagrada za životno djelo

Dubrovnik, 10.05.2019. - Povodom blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandiæa i Dana Dubrovaèko-neretvanske županije u dubrovaèkom Kazalištu Marina Držiæa u petak je održana sveèana sjednica Skupštine Dubrovaèko-neretvanske županije, na kojoj su laureatima dodijeljene nagrada za životno djelo i godišnje nagrade županije. Na fotografiji Meri Cetiniæ. foto HINA/ Baldo MARUNÈIÆ/ bm

U povodu blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-neretvanske županije održana je svečana sjednica Županijske skupštine u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, na kojoj su laureatima su dodijeljene Nagrade za životno djelo koju je dobila glazbenica Meri Cetinić, te godišnje Nagrade županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo pripala je glazbenici Meri Cetinić. Nagradu za iznimna postignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju dobio je posthumno fra Bernardin Sokol, a Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju prof. Đive Kušlje i Nogometni klub GOŠK-Dubrovnik 1919..

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u protekloj godini dobili su Umjetnička škola Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, Glazba Ston, Kulturna udruga „Ivo Lozica“ iz Lumbarde, Narodna glazba Blato te dugogodišnji kulturni djelatnik iz Metkovića Ratko Krstičević.

“Velikim infrastrukturnim ulaganjima, od Pelješkog mosta do Zračne luke Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija postat će i bolje mjesto za život i razlog zašto mladi ne bi trebali napuštati Hrvatsku već svoju budućnosti vidjeti u domovini”, kazala je u petak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na svečanosti prigodom Dana županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić brojne uzvanike je podsjetio kako je županija prije 26 godina imala mukotrpan početak, jer je velikim dijelom bila opljačkana i spaljena za vrijeme srpsko-crnogorske agresije u Domovinskom rat, a danas je među tri najrazvijenije u Hrvatskoj.

„Danas je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija hrvatska županija u korištenju fondova EU i u gospodarenju pomorskim dobrom. U dvije smo godine ugovorili radova koji se financiraju iz fondova EU u vrijednosti od 4,4 milijarde kuna. Gradimo Pelješki most, moderniziramo Zračnu luku, gradimo Studentski dom, osam novih ili dograđenih luka na otocima, Objedinjeni hitni bolnički prijem, poduzetnički inkubator, sustave navodnjavanja, energetski obnavljamo škole i domove, obnavljamo kulturne spomenike, štitimo i valoriziramo prirodnu baštinu, pripremamo centre kompetentnosti u Dubrovniku i u Neretvi, kao i mrežu širokopojasnog interneta za cijelu županiju. Danas je nesporan regionalni status županije, a vraćamo i institucije u Županiju“, rekao je župan.

Istaknuo je kako će i dalje ustrajati na ravnomjernom razvoju svih dijelova županije, ali i učvršćivati položaj županije kao ozbiljne europske regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjužnija hrvatska županija ima izniman značaj

Izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako Vlada RH ima dobru suradnju s Dubrovačko-neretvanskom županijom.

„Ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske i bolji život svih građana je jedan od osnovnih Vladinih ciljeva. Drago mi je da se ovdje ti ciljevi vidljivo ostvaruju. Pokazatelji razvoja u svim područjima u uzlaznom su trendu. Svjedočimo nizu projekata koji se provode s velikim uspjehom, a sufinanciramo ih iz EU fondova“, rekla je Obuljen Koržinek.
Izaslanica predsjednice Republike, Renata Margaretić Urlić istaknula je da najjužnija županija ima izniman značaj za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Posljednjih se godina mnogo toga promijenilo i pokrenulo, a ne mislim pritom samo na Pelješki most. Posebno veseli činjenica da pomake činite i u porastu populacije“, rekla je Margaretić Urlić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Branko Bačić naglasio je da je zadatak središnje vlasti omogućiti svim županijama ravnomjeran razvoj.

„Pokrenuli smo stoga dvije važne reforme kao vjetar u leđa županijama: fiskalna decentralizacija 2,5 milijarde javnih sredstava kroz poreznu reformu te reforma državne uprave“, podsjetio je Bačić.
Prigodnim su se govorima obratili i gradonačelnik Metković Dalibor Milan te predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, viceadmiral u miru Ante Urlić, izaslanik dubrovačkog biskupa don Ante Burić, saborska zastupnica Sanja Putica, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum te drugi uzvanici iz političkoga, kulturnog i vjerskog života Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanosti je prethodilo odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskoga rata, proglašenje najuspješnijih županijskih sportaša i prigodan kulturno-umjetnički program na Stradunu.

Proslava je otvorena dan ranije klapskim koncertom u Lazaretima, nastavit će se koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra s učenicima županijskih glazbenih škola u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u petak navečer, a zaključiti u nedjelju, na sam blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića, svetom misom u crkvi Gospe od Milosrđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.