Site icon narod.hr

(FOTO) Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije u Splitu: ‘Naša je obveza sjetiti se svojih mrtvih’

Split, 16.05.2020. - Održana je komemoracija na splitskom groblju Lovrinac u povodu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije. Komemoracija je održana kod Spomen obilježja Domobranima. foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

U povodu 75. obljetnice stradanja Hrvata na Bleiburgu i Križnom putu, u subotu je u Splitu kod Spomen-obilježja domobranima na groblju Lovrincu održana komemoracija tijekom koje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Splita Zoran Buzdovačić pojasnio je da su se na komemoraciju kod domobranskog spomenika u Splitu odlučili zbog zdravstvenih razloga. Nakon toga otići će do Kevine jame gdje će se održati sveta misa.

Komemoracija se održala na gradskom groblju Lovrinac, kod spomen obilježja Domobranima, iz razloga što je to mjesto najbliže masovnoj grobnici. Sveta misa zadušnica služit će se kod Kevine jame kod Radošića, gdje su žrtve pobijene i bačene u ponor.

> Splitski branitelji pozivaju na obilježavanje 75. obljetnice Bleiburške tragedije i misu zadušnicu kod ‘Kevine jame’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tko poznaje rimokatoličke običaje zna da je misa jedan od načina zahvale prema dušama naših mrtvih, jedna od obaveza. Nema potrebe za politizacijom. Nismo se okupili da bi mrzili već da bi molitvom odali počast svojim mrtvima. Narod koji nema sjećanja za svoje pretke ne zaslužuje da bude narod. Podjele iz Drugog svjetskog rata odgovaraju onima koji će te rane otvarati. Pogledajmo istini u oči, izvršimo pomirbu naroda kao devedesetih. Svi koji u tih pet godina nisu bili u političkoj sceni se javljaju, to nije potrebno”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Splita Zoran Buzdovačić za N1.

“Dosta je i toga da se nama prigovara što komemoriramo svoje mrtve. Naša je obveza da se sjetimo svojih mrtvih. Narod koji nema svoje sjećanje nema pravo ni na postojanje”, istaknuo je Buzdovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version