(FOTO) Mladi katolici iz svih hrvatskih krajeva ponovno se okupili Forum+ nacionalnoj konferenciji

Foto: Forum+

U Zagrebu se prošlog vikenda okupilo šezdesetak mladih aktivnih katolika iz svih krajeva Hrvatske na još jednoj Forum Plus nacionalnoj konferenciji. Svečano otvorenje odvijalo se u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu pozdravom i kratkim predstavljanjem povijesti i djelovanja udruge Forum Plus koje su održali predsjednik udruge Forum Plus Hrvatska Petar Latinac i tajnica udruge Magdalena Marđetko. Okupljene je pozdravio i osnivač Foruma Plus i predsjednik krovne udruge, Forum Plus međunarodnog instituta, Silvio Puljić. On se devetoj generaciji “Forumaša” obratio s riječima ohrabrenja za njihovu daljnju društvenu uključenost u skladu s kršćanskim vrijednostima. Otvaranje konferencije zaključio je i uveličao govor prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi dan “Docat dan” bio je posvećen Socijalnom nauku Crkve te je prvo izlaganje bilo je ono akademika Mislava Ježića, profesora na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu. Akademik je govorio o povezanosti kršćanstva i europske kulture te je naglasio kako je europska baština u svim područjima kulture prožeta kršćanstvom. Kršćanstvo je snažno okrijepilo etiku, oživjelo iskustvo transcendencije i time bitno obnavljalo kulturu. Konferencija se nastavila u europskom duhu predavanjem i forumom na temu “Promjene i izazovi suvremenog europskog društva” koje je održao Karlo Ressler, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, dotaknuvši se aktualnih tema migracije, demografije i novog europskog proračuna.

Obogaćeni novim znanjima, sudionici su se uputili u Hrvatski sabor gdje su ih dočekali gospodin Ladislav Ilčić i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. Sudionici konferencije posjetili su prostorije saborske zgrade i sabornicu. Gospodin Ilčić i Zekanović progovorili su o aktualnim i važnim temama hrvatske politike. Docat dan upotpunio je posjet Muzeju grada Zagreba u kojem su se sudionici uz pratnju stručnog vodstva upoznali s poviješću grada Zagreba. U poslijepodnevnim satima sudionici su odslušali predavanje o Socijalnom nauku Crkve koje je održao dr. sc. Gordan Črpić, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Profesor je predavanje započeo pitanjem o tome tko i što je čovjek te je predstavio misli nekoliko utjecajnih filozofa, ali i biblijsko poimanje čovjeka. Ta filozofska podloga bila je uvod i temelj za govor o načelima socijalnog nauka Crkve i njegovoj važnoj odrednici – služenju čovjeku. Znanja o socijalnom nauku Crkve upotpunila je panel diskusija u kojoj su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj i don Damir Stojić. Panelisti su govorili o pozivu i važnosti uključenosti laika u Crkvu i društvo. Nakon panel diskusije uslijedio je forum kojim je završen Docat dan.

Drugi dan, pod nazivom ID dan, sudionici su započeli Svetom Misom u Crkvi svetog Marka koju je predvodio fra Mate Bašić, a čitav se program toga dana odvijao u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER. Talent4You i Edukator ID trener i magistrica ekonomije, Vesna Maglov i mlade snage tima Talent4you održali su predavanja i radionice otkrivanja vlastitih talenata, potencijala, interesa i osobne motivacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kasnijim poslijepodnevnim satima u prostorijama ZICERA sudionici su mogli sudjelovati na radionicama na koje su se prijavili, a izbor je bio zanimljiv, raznovrstan i nimalo lak. Radionicu Razvoja društvenih projekata mladih vodili su osnivač Foruma Plus, Silvio Puljić, mag.ing.arch. i Zoran Mičuda, doktorant na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Radionicu Govorništva održao je Matej Brečić, struc.spec.comm., a Radio nastupa voditelj na HKR-u i mag.theol. Ante Novak. Što je to Zagovaranje i kako se ono provodi, sudionicima je približila studentica prava, Jelena Slavić Miljenović, a najviše interesa pokazali su za radionicu pod nazivom Manipulacije i dezinformacije u medijima, koju je vodio izv.prof.dr.sc. Igor Kanižaj.

Dan je zaključen godišnjim svečanim domjenkom Alumnija Foruma Plus i suradnika koji je započeo panelom Društvena uključenost mladih katolika – jučer/danas/sutra na kojem su sudjelovali Ivo Džeba, mag.ing.građ., Silvio Puljić, mag.ing.arch., Bruno Petrušić, mag.theol. te Velimir Jurković, mag.inf. Panelisti su se osvrnuli na društvenu uključenosti mladih katolika kroz hrvatsku prošlost, sadašnjost te pokušali dati neke bitne odgovore za buduće djelovanje. Dotakli su se i svetaca, osoba i događaja iz prošlosti koji su najviše djelovali na njihov rast i motivirali ih na djelovanje, zahvalili su se svima onima koji danas ustraju u gradnji boljeg društva u skladu s kršćanskim vrijednostima i potaknuli sve prisutne da budu hrabri i da se bore za svoje ideale i za ono u što vjeruju.

Večer se nastavila domjenkom, druženjem i glazbenim nastupom Ivone Zgrabljić i tima Talent4you.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je završen u nedjelju u crkvi Sveta Mati Slobode na Sajmu projekata, udruga i zajednica gdje su se okupili predstavnici Svjetskog saveza mladih Hrvatska, U ime obitelji, Kursilja, Centra za prirodno planiranje obitelji, Centra za obiteljsko obogaćivanje, Exitusa, SKAC Palme, MAGIS-a, GLS-a, Zdruga katoličkih skauta Rijeka, Monastaysa, Talent4you, e-župe i portala Žena vrsna.

Mladi aktivni katolici prezentirali su i predstavili način svog djelovanja u društvu, razmijenili iskustva i zaključili kako nam je svima bitno uzdržavanje za daljnje djelovanje, a toga zasigurno nije nedostajalo na F+HR20 nacionalnoj konferenciji koja je još jednom pokazala da su mladi danas željni promjene i aktivizma, da se ne boje izaći u svijet i djelovati tamo gdje su pozvani! Svetu Misu slavio je don Damir Stojić, pozdravivši na koncu mlade Forumaše i pozvavši ih na društveni angažman u skladu sa kršćanskim vrijednostima i hrabrost u životu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.