(FOTO) Nova koncertna sezona Dubrovačkog simfonijskog orkestra u znaku Mozarta

Foto: Fah

Dubrovački simfonijski orkestar (DSO) predstavio je u petak navečer u Slanici tvrđave Revelin novu koncertnu sezonu, a gostujući šef dirigent DSO-a Marc Tardue istaknuo je kako će 2019. godina biti u znaku Mozarta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki dirigent Tardue je naglasio kako je Mozart jedan od temeljnih skladatelja i za glazbenike i za publiku, a izabrao ga je zbog iznimnih opera te prelijepog stila i zvuka koji savršeno odgovaraju DSO-u.
„Mozart je i vrlo popularan, može se reći da ga svi vole, pa smo računali i na to. Nikad ne znate što sve prelijepo publika, a posebno mladi, mogu doživjeti u glazbi. Glazba mijenja živote“, rekao je Tardue. Napomenuo je kako je njegova prva odgovornost prema lokalnoj zajednici pa će prednost imati hrvatski izvođači i skladatelji.

„Želim iza sebe ostaviti nešto što će izgraditi kulturu ove zemlje, a mnogi ne znaju koliko je dobra hrvatska klasična glazba. Dubrovnik treba biti glazbeno središte, a jednog dana možda dobijemo i koncertnu dvoranu, što je jedino što orkestru nedostaje“, smatra Tardue. Orkestar je vrlo motiviran, istaknuo je i ocijenio kako je brzo uspostavljena sjajna veza i razumijevanje.

„Vrlo naporno rade kako bi publici pružili najbolju glazbu i nikad ne prigovaraju ako radimo prekovremeno. Uz to su i vrlo fleksibilni, jer mogu svirati i klasiku i jazz, rock ili folk“, rekao je Tardue i dodao kako je program osmišljen sukladno veličini orkestra s vrlo specifičnim repertoarom.
Ravnatelj DSO-a Damir Milat izjavio je da je ponosan što orkestar organizacijski jača, ali se i pomlađuje, dok je član Umjetničkog vijeća DSO-a Matija Novaković napomenuo kako je gradu Dubrovniku prijeko potrebna primjerena koncertna dvorana, jer ju dubrovački glazbenici i publika zaslužuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncertna sezona DSO-a već je počela manjim nastupima za studente i školarce, a nastavit će se u travnju i svibnju kroz ciklus od 11 koncerata „Dubrovačko glazbeno proljeće“ ponajviše posvećen Mozartu. Lipanj će proći u znaku ciklusa barokne glazbe „Orlando Furioso“, a na Svjetski dan glazbe- 21. lipnja DSO će pred crkvom sv. Vlaha nastupiti pod ravnanjem Noormana Widjaje uz umjetnika Mateja Meštrovića.

Potom slijede četiri operne večeri u sklopu 12. Međunarodnog festivala opernih arija “Tino Pattiera”, a nakon nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama slijede „Orlando Piano Week“ kao platforma za mlade glazbenike te festival „Dubrovnik u pozno ljeto“. U listopadu je zakazan festival „Stradun Classic“ s ponajboljim europskim komornim glazbenicima, a sezona će biti zaključena ciklusom „Jesenji glazbeni moskar“ te nizom prigodnih blagdanskih koncerata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.