(FOTO) Posebnost Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu

Foto: svetijosip.com

Hrvatska biskupska konferencija donijela je 15. travnja 1987. odluku da crkva svetog Josipa u Karlovcu-Dubovcu postane Nacionalno svetište svetog Josipa Crkve u Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradnja crkve posvećene svetom Josipu počela je nakanom da služi potrebama dubovačke župe. No tijekom gradnje, a pogotovo kad je ona već bila uglavnom završena, čuli su se glasovi i prijedlozi za osnivanjem svetišta pa su upućene i službene molbe svećenika da upravo ta crkva bude proglašena nacionalnim svetištem.

Učinjeno je to sa željom da se stoljetno štovanje sv. Josipa u Hrvatskoj produbi, proširi i učvrsti. Ujedno je to iskaz pobožnosti, poštovanja i ljubavi prema sv. Josipu.

Zaključak o svetištu donesen je u godini sv. Josipa koju je otvorio u ovom Svetištu kardinal Franjo Kuharić, na Josipovo 1987., a zaključio na Josipovo 1988. povodom 300. obljetnice izbora sv. Josipa za nebeskog Zaštitnika Domovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Marijan Radanović znan kao “dobri duh Karlovca” smatra se graditeljem svetišta. Upravo je njegovim zalaganjem crkva postala Nacionalno svetište svetog Josipa. Za života mons. Radanović je pokrenuo 1984. i »Glasnik sv. Josipa« koji je tu pobožnost širio diljem domovine te je osnovao Bratovštinu sv. Josipa. Također je izgradio veliki pastoralni centar i lijepu filijalnu crkvu sv. Ane.

Svetištu je svrha promicanje i čašćenje svetog Josipa kao djevičanskog oca Isusa Krista, zaručnika Blažene Djevice Marije i zaštitnika hrvatskoga naroda. U tu će se svrhu u Svetištu svečanije slaviti dani posvećeni sv. Josipu.

Hodočašća kroz godinu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupi žele da u Svetištu hodočasnici nalaze svijetlo Božje riječi, milost svetih sakramenata, hrabrost za dobro, utjehu u teškoćama života, poticaj na djelotvornu ljubav prema Bogu i ljudima. Također se želi da se ovdje moli za cijeli narod i sve ljude te istinski napredak, sloga, blagostanje i mir.

Hodočasti se 19. ožujka: Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije, 6. travnja: Uskrsni ponedjeljak – proštenje u župnoj crkvi BDM Snježne, 1. svibnja: Sveti Josip radnik, 25. svibnja: Duhovski ponedjeljak Marija Majka Crkve, 10. lipnja: Sveti Josip zaštitnik Domovine Hrvatske, 7. srpnja: – Euharistijsko klanjanje u Župi, 5. kolovoza: Blažena Djevica Marija Snježna, 15. rujna: Godišnjica posvete crkve.

Hodočasnici imaju priliku izvršiti svoje zavjete sv. Josipu, srijedom sudjelovati u pobožnosti sv. Josipu, slaviti svetu misu, iskoristiti priliku za ispovijed, upisati se u Bratovštinu sv. Josipa za pomoć umirućima, imati pobožnost Križnog puta u svetištu ili kod crkve Gospe Snježne, postati Prijatelj Nacionalnog svetišta svetog Josipa, upisati misne nakane i ostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom nadolazećeg vikenda u kojem se slavi sveti Josip, Nacionalno svetište sv. Josipa donosi program koji možete pogledati OVDJE.

> Nacionalno svetište svetog Josipa poziva na proslavu svetkovine

> (FOTO) Više od tisuću hodočasnika pri svetom Josipu u Karlovcu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.