(FOTO) Vinkovačke jeseni: U svečanom mimohodu više od 4500 čuvara narodne tradicije i baštine

Vinkovci, 22.09.2019.- U sveèanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega 54. vinkovaèkih jeseni, ulicama i trgovima toga slavonskog grada u nedjelju je prodefiliralo više od 4500 èlanova iz 69 folklornih skupina iz Hrvatske i dijaspore koje njeguju izvorni hrvatski folklor te 30 sveèano ukrašenih konjskih zaprega i 52 jahaèa na konjima. Sa sveèane pozornice na Trgu bana Josipa Šokèeviæa sveèani mimohod pratili su uzvanici i gosti 54. Vinkovaèkih jeseni. foto HINA/ ua

U Vinkovcima se danas održava posljednji dan 54. Vinkovačkih jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega, ulicama i trgovima toga slavonskog grada u nedjelju je prodefiliralo više od 4500 članova 69 folklornih skupina iz Hrvatske i dijaspore koje njeguju izvorni hrvatski folklor te 30 svečano ukrašenih konjskih zaprega i 52 jahača na konjima.

Među uzvanicima bili su izaslanik predsjednice Republike koja je i visoka pokroviteljica 54. vinkovačkih jeseni, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade Mladen Karlić i ministar državne imovine Mario Banožić, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Najljepšom zapregom na Vinkovačkih jeseni proglašena je zaprega Krešimira Čorića i Hrvoja Čobankovića iz Iloka, zatim Vinka Puškarića iz Vinkovaca te Ivana lučića i Adama Stojanovića iz Babine Grede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz pjesmu i ples sudionici mimohoda pokazali su dio narodne tradicije kraja iz kojeg dolaze praćeni velikim brojem posjetitelja, od izlaza iz Gradske tržnice preko gradskog središta pa sve do Nogometnog stadiona HNK Cibalije. Na kraju mimohoda građani i gosti zaplesali su zajedno s folklorašima, sada već tradicionalno, najveće šokačko kolo na vinkovačkom stadionu, ali i na središnjem gradskom trgu.

Vinkovačke jeseni završit će večeras trećim dijelom Državne smotre izvornog hrvatskog folklora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.