Primjer poniznosti: Fra Ante Vučković ispričao se isusovačkom provincijalu zbog svoje objave na FB

crkvu
Foto: Facebook

Fra Ante Vučković, poznati hrvatski teolog i franjevac, uputio je javnu ispriku isusovačkom provincijalu pateru Daliboru Reniću nakon što je osudio gašenje profila patera Ike Mandurića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provincijal Renić: Recentni istupi patra Ike bili su izvor razdora, uvredljivi za osobe, a potencijalno štetni za apostolat Družbe Isusove

Isusovački provincijal: “Priča o pozivu iz Ureda predsjednice je potpuno izmišljena laž”

(VIDEO) Zašto je joga nespojiva s kršćanstvom? Pogledajte što kaže fra Josip Blažević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Nekoliko mi je ljudi dalo do znanja da sam nepravedno osudio provincijala p. Dalibora Renića. U pravu su!
Ja sam vidio samo zabranu govora i zatvaranje fb profila p. Ike.
No, njihov je odnos i širi i dublji od toga.
Između njih stoji bratsko zajedništvo, prijateljstvo i odnos s Bogom. To su puno bolje pretpostavke za razumijevanje privremenog zatvaranja fb p. Ike. I to su bolje pretpostavke za slanje poruke predsjednici.
Hrvao sam se sa samim sobom pa sam u toj borbi preokrenuo sliku o Natanu i Davidu kojom sam se bio poslužio.
Da je Natan na svom fb profilu osudio Davida zbog njegovih grijeha, bio bi u pravu, ali se David vjerojatno ne bi pokajao.
Natan je bio mudriji.
Došao je Davidu s pričom. Uveo ga u nju. Probudio je u njemu osjećaj za pravednost i grijeh. Pustio ga da sam izrekne osudu. I onda mu je, kada je David jasno vidio i izrekao istinu i donio moralni sud, samo stavio zrcalo pred lice i rekao “Ti si taj čovjek!” (2Sam 12, 7).
Koliko li je samo mudrosti bilo u tom proroku!
Ja nisam dobro odvagao svu složenost odnosa. Žao mi je!
Ispričavam se p. Daliboru, p. Iki i svima kojima sam pogled svratio samo na jedan dio složene priče!
Ostaje mi da s Davidom molim njegovim riječima:
Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome! (Ps 51, 1)

Usput, p. Ike je pisao dobre priče. Možda je vrijeme bez fb dobra prigoda za još koju …”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, na društvenim se mrežama ne stišavaju rasprave o gašenju profila patera Ike Mandurića koji je komentirao intervju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojem je za Gloriju ispričala kako prakticira jogu, dok dan završava večernjom molitvom.

I dok su u javnost izašli brojni argumenti i pojašnjenja zašto je nespojivo prakticiranje joge i katoličanstvo, odnosno kršćanstvo – na društvenim je mrežama plasirana i tvrdnja da je pater Ike Mandurić morao ugasiti svoj FB profil po nalogu svog provincijala, dakle sebi nadređenog u Družbi Isusovoj, jer je to zatraženo iz Ureda Predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Ante je tom prilikom napisao:

“Tko ušutka glas istine iz straha ili interesa kao da zamrači nebo i ostavi ljude u mraku. Ne moraš se slagati s p. Ikom, ali čime se može opravdati zabrana govora? Zar je moguće da se u Crkvi toliko suzio prostor slobode riječi? Kako naviještati oslobođenje zabranama?”

Ubrzo je objavio i drugi, oštriji status, u kojem je patera Iku usporedio s prorokom Natanom koji upozorava kralja Davida na njegove grijehe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Priča o pozivu iz Ureda je potpuno izmišljena laž. ”, istaknuo je pater Dalibor Renić.

Fra Vučković se odlučio i javno ispričati isusovčakom provincijalu, pateru Daliboru Reniću, koji je u međuvremenu objavio priopćenje o slučaju u kojem su navedeni razlozi zahtjeva za gašenjem profila:

Nakon upita više vjernika te pojave određenih dezinformacija u svezi s javnim nastupima člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Ivana Mandurića, željeli bismo se u ime iste isusovačke redovničke zajednice očitovati o novonastalim raspravama u javnosti. Kao dokazano revan i kreativan član naše provincije, o. Mandurić je nedavno imenovan mjesnim poglavarom isusovačke zajednice u Osijeku, u kojem isusovci vode važne apostolate na području školstva, rada s mladima i laičkim udrugama. O. Mandurić je također poznat po nastupima u medijima, čime daje dragocjen prilog novoj evangelizaciji. Premda je u većini nastupa uspješno promovirao kršćanski nauk, ipak je katkad bio nagao i nespretan u izjavama te su one izazvale nezadovoljstvo među vjernicima i pojedincima, ali i među članovima isusovačke redovničke zajednice. Na spomenute poteškoće o. Mandurić je ranije bio bratski upozoravan. Inače, po pravilima Družbe Isusove, redovnik se prije svakog nastupa u javnim medijima, napose o delikatnim temama, najprije mora konzultirati s poglavarom. To vrijedi i za nastupe na društvenim mrežama. Napose vrijedi u slučajevima kad je moguća percepcija da se redovnik upušta u političke stranačke rasprave. Upravo ovo posljednje je bilo slučaj u interventu o. Mandurića od 27. srpnja o.g. u svezi s kampanjom za predsjedničke izbore koja traje u Hrvatskoj, a o čemu se nije prethodno konzultirao s vodstvom provincije. Budući da su njegovi recentni istupi u medijima bili izvor razdora, uvredljivi za osobe, a potencijalno štetni za apostolat Družbe Isusove, o. Mandurić je bez oklijevanja i s razumijevanjem prihvatio uputu provincijskog poglavara da na određeno vrijeme obustavi aktivnost na društvenim mrežama.

U međuvremenu su se pojavile špekulacije da je na spomenutu odluku vodstva isusovačke provincije utjecao navodni intervent iz političkih struktura. U potpunosti ih odbacujemo. Nikakvog takvog interventa nije bilo, niti bi bio mjerodavan. Dapače, bilo kakvo uplitanje svjetovnih instanci u stvari vjere, morala, društvene problematike i internih pitanja, za Družbu Isusovu je neprihvatljivo. “Pouzdani izvori” koji se u tom kontekstu navode potpuna su izmišljotina.

Koristimo priliku da se ispričamo svima koji su se bilo čime iz spomenutih rasprava, izjava ili postupaka Družbinih članova osjetili osobno povrijeđeni. Isusovac treba imati na umu da nikad ne nastupa kao pojedinac, nego da uvijek ostaje činjenica da je redovnik i kao takav percipiran u javnosti. Žao nam je kad se to zaboravi, jer upravo u jedinstvu umova i srdaca je snaga katoličkog redovništva, napisao je provincijal Renić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.