Ivica Šola: Široka kampanja kriminalizacije Katoličke crkve

Sotin
Foto: Knjižara Nova/fah

Svijetom je ove godine snažno odjeknula vijest kako je za pedofiliju u Australiji osuđen najviše rangirani čovjek u crkvenoj hijerarhiji, bliski suradnik pape Franje, kardinal Pell. Kako sam u prošloj kolumni najavio da sasvim nužna beskompromisna borba protiv pedofilije jednim dijelom postaje manipulacija. A slučaj kardinala Pella to zorno pokazuje, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kada ga je papa Franjo postavio za vatikanskog “ministra financija”, iz Australije je stigla vijest da je kao nadbiskup Melbournea u sakristiji u deset minuta (!?). nakon mise 1994. godine, silovao dva dječaka. I krenula je medijska haranga. Jedan od sada odraslih ljudi, onda dječak, jasno je rekao da Pell to nije učinio. No sud je presudio na temelju iskaza samo jedne žrtve, dok je druga negirala taj događaj. Iako se Pell mogao, kao vatikanski državljanin, pozvati na imunitet i sve ignorirati, on se time nije koristio, već je zamolio Papu da ga pusti da tu znanstveno-fantastičnu optužbu, mislio je, s lakoćom riješi. Papa se složio jer je i sam vidio da se radi o, najblaže rečeno, neodrživoj optužbi.

(…)

Medijski pritisak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadeset ljudi tako je svjedočilo u Pellovu korist, a kardinal presudio na temelju samo jednog koji ga je teretio, jednog od dvije žrtve. U jednom, presudila je ulica, mržnja prema Katoličkoj crkvi kao takvoj jer su suci (porotnici) podlegli medijskom pritisku.

No, ima sudaca koji se tome odupiru. Naime, u isto vrijeme u Australiji sudac Roy Ellis oslobodio je nadbiskupa Wilsona za isti krimen kao Pellov, obrazlažući da on mora suditi ne “prema medijskim impresijama već sukladno vladavini zakona” te zaključuje: “Ne mogu presuditi nadbiskupa Wilsona samo zato što je katolički svećenik.”

Instrumentaliziranje ove problematike i žrtava, kao i “žrtava”, u široku kampanju kriminalizacije Katoličke crkve kao takve potom je na sljedeći način prokomentirao Giuliano Ferrara, jedan od najboljih poznavatelje ove problematike žrtava i “žrtava” svećenika pedofila, pa piše: “Protiv kapetana Dreyfusa prije jednog stoljeća se digao cijeli pakao da bi ga se bacilo u pakao jer su preko njega željeli uništiti cijelu njegovu rasu (Židove)… Protiv kardinala Pella danas se digao cijeli pakao da bi njega povukli u pakao, jer preko njega dominantno novo jednoumlje želi na koljena baciti cijelu Crkvu i njezin (moralni) polog koji je… posljednja zapreka globalnoj homologizaciji ‘nove vjere’”, misleći na panseksualizam, bioetičke i ine manipulacije (političke i financijske) moći na matrici posvemašnjeg relativizma i nihilizma, a kardinal Pell je bio simbol otpora takvom “novom svjetskom poretku”, kako ga neki nazivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirne savjesti tvrdim: Pell je žrtva histerije u kojoj katolički svećenik, kao nekoć Židov, ne može biti nevin, zaključuje Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.