Kako se Vida TV Milorada Pupovca našla na programu HTV-a?

vida
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona, iStock by Getty images

Povodom obilježavanja manifestacije Noć knjige, u travnju je na javnoj televiziji prikazan sadržaj YouTube kanala Vida TV. Rriječ je o platformi iza koje stoji Srpsko narodno vijeće. Točnije, Milorad Pupovac. Isti izdavač, podsjetimo, stoji i iza Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima na stranici Noć knjige, na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije od 22. do 24. travnja ove godine prikazivao se “niz prigodnih sadržaja”.

“Sve sadržaje bit će moguće pogledati i na YouTube kanalu VIDA-e TV”, najavljeno je u travnju.

>SDSS-ovi ljudi u državnim institucijama: Evo tko savjetuje ministricu Obuljen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj koji plaćaju hrvatski građani

Ne ulazeći dublje u tematiku emisija, koja i nije predmet ovog teksta, u oči upada jedna zanimljivost – HRT nije privatni već javni komunikacijski kanal. No, kao takav ipak se odlučio na prikazivanje sadržaja platforme iza koje stoji izraziti ideološki naboj.

Ukratko, sadržaji kanala SNV-a plasiraju se na javnoj televiziji kojoj hrvatski građani plaćaju pretplatu. 

S Vida TV-a u eteru su bile tri emisije. Sve su trajale oko 28 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22. travnja, u emisiji RasKLIMAvanje, gostovala je Lidija Srnec, voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Dan kasnije, u emisiji GeostraTEŠKO VRIJEME, gostovao je Robert Mikac, izvanredni profesor na FPZG-u i sigurnosni stručnjak.

24. travnja, Srećko Horvat, filozof i aktivist te autor knjiga Poslije apokalipse (VBZ, 2022.) i Poezija iz budućnosti (VBZ, 2023.) gostovao je u emisiji SMAKtualno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Javni servis: Političke jednostranosti HRT-a tijekom godine

Noć knjige

Kako stoji na njihovoj stranici, “Noć knjige pokrenuta je na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, kojima su se u organizaciji pridružili partneri: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA. od 2018. godine u pripremi manifestacije sudjeluje i Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK)”.

Noć knjige financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Upit HRT-u 

Otkud ideja za plasiranje sadržaja kanala SNV-a na javnoj televiziji? Kako je došlo do te suradnje i tko ju je pokrenuo? Tko je i kada odlučio da će se sadržaji SNV-a prikazivati na javnoj televiziji? Koliko je novca za to izdvojeno i tko plaća prikazivanje tih sadržaja?

S tim smo se pitanjima obratili Hrvatskoj radioteleviziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U sklopu manifestacije ‘Noć knjige’ Zajednica nakladnika i knjižara (ZNK) u okviru Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) isporučila je besplatno tri emisije u trajanju od 30 minuta”, navode u odgovoru s HRT-a.

Dodaju da je riječ o “kvalitetnim javnim sadržajima koji se bave važnim globalnim pitanjima”.

Zaključno, u odgovoru stoji da je suradnja HRT-a prema HGK te je isključivo vezana uz manifestaciju Noć knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.