Kardinal Bozanić vjernicima uputio ohrabrenje: “Čovjek svoju veličinu pokazuje kad se susretne s izazovom”

Zagreb, 14.05.2019 - 58. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije. Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Na fotografiji kardinal Josip Bozanić. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas

Nakon potresa koji je u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak 23. ožujka uputio je vjernicima i građanima Hrvatske riječi ohrabrenja izrazivši ljudsku, kršćansku i biskupsku blizinu svima koji trpe. “Želio bih istaknuti još jednu znakovitost. Mi smo u programu za Susret hrvatske katoličke mladeži odredili dvije crkve koje čuvaju dva blaženika – bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza, da će to biti crkve za sabranost, razmišljanje, hodočašće, ispovijed. I upravo su te dvije crkve – katedrala i bazilika Srca Isusova na neki način sada postali znakovi i u ovome”, istaknuo je.

Na početku obraćanja vjernicima putem Hrvatskog katoličkog radija (HKR) i Hrvatske radiotelevizije (HRT), kardinal Josip Bozanić iskazao je zajedništvo i blizinu sa svima koji su ovih dana pogođeni potresom i opasnošću od zaraze koronavirusom kazavši kako smo svi pred jednim izazovom. “Izražavam ljudsku, kršćansku i biskupsku blizinu svima koji trpe. Osobito ovog trenutka mislim na srednjoškolku koja je najviše stradala, molim za nju i izražavam blizinu njezinim roditeljima. Zahvaljujem Bogu da ovaj potres nije donio ljudskih žrtava. Bog nas je od toga sačuvao. Ovo je izazov i znak za sve nas, ali i poziv na solidarnost, zajedništvo i blizinu. I ja sam jedan od onih koji ovih dana nisu u svojoj kući ili stanu. Nisam mogao ostati u Nadbiskupskom dvoru jer je oštećen. Ali, živimo zajedništvo.”

“Bio sam na nogama kad se dogodio potres, molio sam Boga”, otkrio je kardinal Bozanić, stoji na stranicama Zagrebačke nadbiskupije. Uz zagrebačku katedralu u potresu je teško oštećen i Nadbiskupski dvor te je, kako je rekao kardinal, u prilično lošem stanju. “Statika je loša. Trebamo prvo čuti mišljenje stručnjaka prije svake druge odluke.”

Govoreći o oštećenjima na katedrali, kardinal je rekao, kako se čini, da katedrala nema velikih unutarnjih oštećenja. “Najviše je stradao južni toranj. Nije samo otpao križ, nego se i desetak metara ispod sve slomilo i razbilo. Križ još nismo našli. Ne znamo je li ispod kamenja ili u krovu Nadbiskupskog dvora. Puno je kamenja i puno je materijala oko katedrale.”

Pitanje sanacije tek slijedi, kazao je kardinal Bozanić, istaknuvši kako je danas najvažnije govoriti o ljudima. “Želim suosjećati sa svima koji dijele istu sudbinu. Moramo misliti prvenstveno na obitelji koje su ostale bez stana, bez kuće. Ima i oštećenih crkava i župnih kuća u Zagrebu i izvan Zagreba. Čuo sam se sa župnicima. Svi trebamo pokazati solidarnost. Čovjek je na prvom mjestu. Treba pomoći najprije najpotrebnijem. Doći će na red i ostalo.”

Poruka podrške vjernicima i građanima Hrvatske

Kardinal Bozanić pozvao je sve vjernike na molitvu. “Želim istaknuti da nas Bog sve jako ljubi. I u ovome trebamo vidjeti znak Božje blizine. Situacija s koronavirusom je izazov. Moramo biti ozbiljni i poštivati propise i tako pomoći jedni drugima. Budimo više solidarni, bliži jedni drugima. Čovjek svoju veličinu pokazuje kad se susretne s izazovom.” Svaki dan svećenici slave euharistiju i narod je pozvan biti duhovno povezan sa svećenicima, poručio je kardinal.

“Jučer sam razmišljao, što bi bilo da biskupi nisu dali odredbu protekli tjedan. Tog jutra, u nedjelju, u šest sati se otvaraju crkve, u njima bi bio narod. U bazilici Srca Isusova pao je strop. Koliko bi tu bilo mrtvih ljudi? Tako da nas je Bog sačuvao i na drugi način. S druge strane, Isusova prisutnost je trajno među nama u euharistiji. Želio bih istaknuti još jednu znakovitost. Mi smo u programu za Susret hrvatske katoličke mladeži odredili dvije crkve koje čuvaju dva blaženika – bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza, da će to biti crkve za sabranost, razmišljanje, hodočašće, ispovijed. I upravo su te dvije crkve – katedrala i bazilika Srca Isusova na neki način sada postali znakovi i u ovome. Sigurno da s Nebesa imamo zagovor i bl. Stepinca i bl. Merza za sve nas, posebice za katoličku mladež. Morat ćemo razmišljati o odgodi Susreta hrvatske katoličke mladeži, ali priprema koja je počela treba biti posebno opečaćena bl. Stepincem i bl. Merzom.

Kardinal Bozanić jučer je misu slavio u Bogosloviji u kojoj je privremeno smješten. “Slavio sam misu zahvalnicu što je nakon jučerašnjeg potresa Bog sačuvao živote. Čovjek je najvažniji, ljudski život je najvažniji. Mi ne znamo što je sve u naumu Božjem i kojim nas putevima i znakovima vodi. U srijedu je Blagovijest i Papa nas poziva da budemo posebno povezani s Marijom koja nam je donijela Isusa i da zaufano molimo pomoć za sve bolesne i za zaustavljanje prijetnje koronavirusa, a mi u Zagrebu trebamo moliti i za sve stradale u potresu.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr