Kardinal Puljić povodom Obiteljskog dana u BiH: ‘Ako imamo zdravu obitelj, imat ćemo i zdravu Crkvu i zdravo čovječanstvo’

foto HINA/ ik

U povodu obilježavanja 3. Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini predsjednik Biskupske konferencije BiH i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u razgovoru za Hrvatski katolički radio osvrnuo se na misu u Kupresu, na mlade BiH koji se pripremaju za brak, ali i na starije stanovništve koje se osjeća napušteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Župi Svete Obitelji na Kupresu obilježen je 3. Obiteljski dan u BiH svečanom euharistijom koju je predslavio predsjednik Biskupske konferencije BiH i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s predsjednikom Vijeća za obitelj BK BiH i pomoćnim banjolučkim biskupom mons. Markom Semrenom, prenosi Hrvatska katolička mreža.

Upravo u povodu obilježavanja Obiteljskog dana kardinal Puljić razgovarao je za Hrvatski katolički radio s našim Hrvojem Josipom Bišćanom. Naveo je kako je najvažnija poruka mladima i obiteljima, a koja je ovim obilježavanjem dana, upravo molitva. “To je najveća snaga: da molimo za postojeće obitelji i za njihovu vjernost te za mlade da se pripreme. Zato sam u propovijedi usporedio kako je Bog ustanovio bračnu zajednicu i ona jest Božja ustanova. Zato na tu ustanovu trebamo gledati kao na Božju suradnju s čovjekom radi prenošenja života. Da bi se ta vrijednost mogla usvojiti, potrebno je ozbiljno se na to pripremiti. Usporedio sam kako se Bog poslužio upravo s obitelji da Marija dođe na ovaj svijet preko roditelja sv. Ane i Joakima. Oni nisu znali koje blago njima Bog daje upravo kroz bezgrešno začeće bl. Djevice Marije. Isto tako preko Zaharije i Elizabete kada je sv. Ivana Krstitelja dao, tako je i Svetoj Obitelji donio Spasitelja”, rekao je kardinal.

Istaknuo je također kako je vrlo važno ozbiljno pripremiti se na brak. “To znači istinski se upoznati i s kojim vrijednostima žele ući u zajedništvo ljubavi, jer opasno je ako se uzmu samo iz zaljubljenosti i onda kada splasne ta zaslijepljenost, onda postoji opasnost da se teško mogu nositi sa stvarnostima koje jesu. Zato je priprema vrlo važna, a zatim je u braku prevažno vrednovati Božju ustanovu, odnosno svetost braka. Ljubav ne može stagnirati, ona mora rasti, a raste upravo kroz žrtvu. Bračna zajednica je vezana da se žrtvom izgrađuje. Gdje postoji žrtva tamo postoji i sposobnost života ljubavi, a onda je na taj način uvijek i plodna te daruje novi život”, naveo je kardinal Puljić istaknuvši da se upravo u tome sastoji Božji naum: ” Tu je Božji naum – obitelj izgrađuje i Crkvu i čovječanstvo. Zato ako imamo zdravu obitelj, imat ćemo i zdravu Crkvu i zdravo čovječanstvo.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal je također želio posvijestiti kako bračna zajednica iziskuje odgovornost, ona je “nešto trajno, nešto sveto, nešto što svaki dan treba izgrađivati, što treba poštivati, u to se ne smije sa strane nitko miješati. Ni roditelji, ni nitko drugi, dvoje moraju preuzeti. Posebna je ljubav prema bračnom zajedništvu, posebna je prema djeci, posebna prema roditeljima”. Osim toga napomenuo je kako mladi ne smiju zaboraviti ni svoje stare roditelje podsjetivši na tužnu obiteljsku situaciju u Bosni i Hercegovini. “Moramo prihvatiti stvarnost. Nažalost veliki je broj starih i nemoćnih koje su djeca napustila, pa neke su čak i zaboravili. Ti stari pate i kopne upravo jer su osamljeni i napušteni. Druga stvar, često puta su te obitelji zaražene trkom za užitkom i potrošnjom. Time zapravo uništavamo onu ljepotu bračnog zajedništva i rađanja djece. Usporedio sam: Ako u vrtu nemamo cvijeća, nemamo što ubrati za oltar. Drugim riječima, kriza zvanja nije zbog krize zvanja, već zato što Bog nema što ubrati jer nema cvijeća u vrtu”, poručio je kardinal Puljić.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.