Kulturnjaci 2016. dočekali novu ministricu širom raširenih ruku i objavili popis svojih očekivanja

Foto: fah

Kulturnjaci 2016. smatraju da nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ima iznimno relevantnu biografiju za tu dužnost te od nje očekuju da o kulturi vodi računa na inkluzivan način, bez ideoloških stremljenja, ali i da revidira odluke koje je donijela prethodna vlada u području medija, kulturnih vijeća i civilnoga društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Nina Obuljen – žena koju su mediji nametnuli kao ministricu kulture

Hasanbegović: Poznato je kojim krugovima pripada Nina Obuljen; ja ostajem vjeran Bogu i narodu koji me izabrao

“Ministrica Obuljen ima iznimno relevantnu biografiju za to mjesto i mišljenja smo da o njezinu imenovanju treba suditi upravo onako kako je i sama rekla, po njezinim djelima”, smatraju članovi inicijative Kulturnjaci 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od nje, kako su naveli u odgovoru na upit Hine, očekuju da o kulturi vodi računa na inkluzivan način, bez ideoloških stremljenja, i da joj pristupi kao prostoru koji nadilazi okvire isključivo nacionalnoga, u kojem se kulturom gradi otvorenost i sloboda, te potiču kreativnost i heterogenost različitih utjecaja.

“Pred ministricom Obuljen zahtjevan je posao s obzirom na loše stanje u resoru kulture, no, prije svega trebalo bi usmjeriti snage na provedbu revizije odluka koje je donijela prethodna vlada u području medija, kulturnih vijeća i civilnog društva, potom na povećanje proračuna za kulturu, te nastavak decentralizacije u upravljanju kulturnim sektorom”, ističu Kulturnjaci.

Inicijativa podsjeća i na svoje zahtjeve predstavljene na konferenciji za tisak u srpnju, a u kojima stoji da od osobe koja upravlja Ministarstvom kulture očekuju dobro poznavanje višeslojnog i osjetljivog sustava kulturnoga i umjetničkog stvaranja, te da svojim radom i zalaganjem pridonosi njegovu razvoju i poboljšanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Isto tako smatramo da je od izuzetne važnosti da djelovanje ministrice ili ministra bude zasnovano na dijalogu s kulturnim radnicima te na uvažavanju njihovih prijedloga i zahtjeva temeljenih na iskustvu rada u institucionalnom i nezavisnom kulturnom sektoru”, poručuju Kulturnjaci 2016.

Podsjećamo, tzv. kulturnjaci su od početka imenovanja Zlatka Hasanbegovića na mjesto ministra kulture opetovano zahtijevali njegovu ostavku, jer su shvatili da će im ukinuti brojne privilegije zahvaljujući kojima su ležerno živjeli, istodobno provodeći antihrvatsku kampanju, što su nastavili činiti i tijekom Hasanbegovićevog mandata.

‘Kulturnjaci’ predvođeni Uršom Raukar nastavljaju borbu protiv Hasanbegovića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalni rat protiv Hrvatske: ‘Kulturnjaci’ planski ocrnjuju Hrvatsku u stranim medijima

Znate li da SDP-ovi ‘Kulturnjaci’ blate Hrvatsku i u Europskom parlamentu?

Obuljen: Isplate u kulturi više neće kasniti

A prvog radnog dana nove Vlade, oglasila se i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula da više neće biti kašnjenja u isplatama u kulturi, kako bi svi koji rade u kulturi odmah na početku godine znali s kojim sredstvima raspolažu, te kao prioritet navela izradu proračuna za sljedeću godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izrazito sam nezadovoljna činjenicom da su se zadnjih pet godina događala velika kašnjenja u isplatama. Toga više neće biti. Apsolutni je prioritet da svi ljudi koji rade u kulturi što ranije, odmah na početku godine znaju s kakvim novcem raspolažu”, rekla je novinarima nova ministrica kulture dodavši da se proračun za kulturu sigurno neće smanjivati.

“Sada najprije treba završiti ovu godinu, vidjeti sve ugovore i programe kako bi se oni realizirali, te staviti naglasak na to da sva vijeća odrade svoje poslove na vrijeme da se ugovori za sve korisnike za sljedeću godinu realiziraju odmah u siječnju, a napravit ćemo i podlogu za strategiju razvoja kulture da znamo gdje počinjemo od siječnja”, rekla je Obuljen Koržinek.

Na temelju kojih je kriterija Plenković odlučio da će Obuljen biti bolja ministrica od Hasanbegovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.