Kum/a ste na krizmi? – Pročitajte što je prikladno pokloniti svome kumčetu!

Foto: Zvonimir Ćorić

Uskrsno vrijeme doba je kada se tradicionalno podjeljuje sakrament krizme, “sakrament kršćanske punoljetnosti”. Biti kum na krizmi velika je čast, ali i odgovoran zadatak. Kum je krizmaniku uzor vjere i podrška u njegovim nastojanjima za kreposnim životom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nije najvažniji, poklon za krizmu svakako predstavlja važan dio ovog slavlja. Važno je da pomno i s pažnjom odaberete poklon, jer i samim poklonom šaljete neku poruku svome krizmaniku.

Prigodan poklon može biti zlatni križić i lančić. Vrlo je korisno krizmaniku pokloniti Bibliju jer će mu ona biti od velike važnosti na njegovom životnom putu kao “odraslog kršćanina”. Knjige vjerske tematike za mlade također su dobar izbor.

Pomoći djeci shvatiti važnost sakramenta krizme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što je za naš portal 2016. kazao don Goran Antunović o darivanju krizmanika:

“Danas djeca imaju skoro sve, što god oni požele roditelji pokušavaju na ovaj ili onaj način nabaviti, udovoljiti svojoj djeci kako bi na taj način ostvarili želju svojoj djeci, a s druge strane potajno im je to plus da ih pridobiju pa da ih možda djeca i više slušaju. No, pitam se je li potrebno djeci uopće toliko darovati za krizmu? Prvo i najvažnije jest: svijest o samoj krizmi. Pomoći djeci da shvate što je krizma. Što je taj dar Duha Svetoga. Jer ne smije materijalni dar nadići ili biti veći od samoga dara krizme, od samoga Duha Svetoga kojeg primaju”, naglasio je dodavši: “Zbog toga roditelji, vjeroučitelji – svećenici, pa i kumovi trebaju pomoći djeci shvatiti važnost sakramenta krizme. To je najveći dar krizmanicima. A ostalo materijalno neka bude nagrada za njihov trud, znak pažnje, znak ljubavi”.

“Naravno ovo o čemu govorim puno je teži put. Čak svećenici, roditelji i kumovi posustaju u tome. Jer se ide linijom manjeg otpora. Ali to treba raditi. Ne smijemo zaboraviti da s jedne strane djeca vole darove, ali s druge strane oni isto traže kvalitetne darove. Kvalitetne savjete. Kvalitetne stvari. Stvari koje će im dati sigurnost u srcu. Ne treba se bojati dati mladima vrijednosti za koje se trebaju žrtvovati jer oni to odbiti neće kad im se ponudi čak ih više vole nego prolazne”, zaključio je don Goran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.