Lustig: Festival tolerancije ove godine posvećen filmu “Schindlerova lista”

Ovogodišnji Festival tolerancije – osmi Festival židovskoga filma, koji će se održati od 18. do 24. svibnja u zagrebačkim kinima “Europa” i “Tuškanac”, posvećen je filmu “Schindlerova lista” Stevena Spielberga, rekao je na današnjem sastanku sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, filmski producent Branko Lustig, koji je za taj film 1993. dobio svoj prvi Oscar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Los Angelesu je već obilježeno dvadeset godina od snimanja tog filma, a mi ćemo obljetnicu proslaviti na našem festivalu, rekao je Lustig. Znam da su mnogi vidjeli taj film, ali treba ga gledati ponovno jer objašnjava što je tolerancija i kako su ljudi u logorima nevini stradali, samo zato što su Židovi, dodao je, zahvalivši Bandiću na dugogodišnjoj potpori tom festivalu.

Na festivalu radimo godinama i on služi na ponos ovome gradu i zemlji, a dok sam ja gradonačelnik svake će godine biti sve bolji u organizacijskom i kvalitativnom smislu, istaknuo je Bandić.

Lustig je najavio i da će, za razliku od dosada, u “Maršu živih”, tradicionalnom putovanju memorijalnim područjima Holokausta, od Auschwitza do Birkenaua koji će se održati krajem travnja, sudjelovati i šezdesetak studenata iz Hrvatske, pod pokroviteljstvom Grada Zagrebom te u suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem i Fakultetom političkih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada sam prije dvije godine bio na “Maršu živih” u Auschwitzu među deset tisuća zastava nije bilo hrvatskih, no ove godine hrvatska zastava će doći tamo kao simbol da smo i mi s tim žrtvama te odajemo počast onima koji umrli u tom logoru, rekao je Lustig, dodavši da će na marš osim njega ići, među ostalima, gradonačelnik Bandić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Ulaz na festival je besplatan i prikazat će se šezdesetak filmova među kojima je, kako je rekao Lustig, sve manje onih o Holokaustu jer ih se sve manje na tu temu snima, no očekuje se kvalitetan program i dobri dokumentarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.