Danas započinje 32. Mladifest u Međugorju: Misu će predslaviti kardinal Sarah

Mladifest
Foto: François-Régis Salefran / wikimedia commons, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Međugorski međunarodni festival mladih – Mladifest, počinje danas, a održavat će se sve do 6. kolovoza. Tema ovogodišnjeg Mladifesta je “Koje dobro moram činiti?” (Mt 19, 16), a prvoga dana misu u 19 sati predslavit će kardinal Robert Sarah.

Vijest o njegovu dolasku u Međugorje poklonici međugorskog fenomena s oduševljenjem su , jer je „kardinal iz afričke šikare“ izuzetno cijenjen prelat iz najvišeg crkvenog vrha. Radi se, naime, o svećeniku izuzetne biografije, koji je bio među najbližim suradnicima pape Benedikta XVI. i pape Franje i koji je ostavio duboki trag u Vatikanu u vrijeme njihovih pontifikata, a mediji ga svrstavaju u konzervativnu crkvenu struju, piše Večernji list.

Tko je kardinal Sarah?

Kardinal Sarah postao je nadbiskupom već u svojoj 34. godini i bio najmlađi biskup na svijetu. Njegova knjiga-intervju “Bog ili ništavilo” je predstavljena prije pet godina u Zagrebu, kada je sudjelovao na proslavi Majke Božje od Kamenitih vrata na poziv zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

“Liturgija je vrijeme Božje i ona teži postati srž borbe na ideološkoj razini između različitih koncepcija. Žalosno je kad se u kuću Božju ulazi borbeno naoružan i sa srcem ispunjenim mržnjom. Ako taj razdor postoji, znaju li zbilja oni koji vode bitku što doživljavaju u liturgiji? Božanski kult je susret s nadnaravnim stvarnostima i po tome susretu ljudsko se treba preobraziti, a ne obezvrijediti ispraznim i neplodnim pokusima. Dopušta li mi Bog, s kojim se susrećem u liturgiji, da se „ukopam“ u jedan obred isključujući druge“, pita se kardinal kojega zbog ljubavi prema tradicionalnoj misi svrstavaju u konzervativno krilo Katoličke crkve, dodajući kako „liturgija ne može biti ništa drugo osim povezivanje s božanskim, a nerazumijevanje između raznolikih načina shvaćanja liturgije može se objasniti legitimnim kulturnim elementima, ali nema nikakva opravdanja ako se preoblikuje u međusobno bacanje anatema s jedne i druge strane“.

Protivnik rodne ideologije i globalnih migracija

On je u javnosti poznat i kao žestoki protivnik rodne ideologije i zalaganja za izjednačavanje prava bračnih i istospolnih zajednica. No naglašava kako je „jedna stvar istinski poštovati homoseksualne osobe, koje imaju pravo na izvorno poštovanje, a druga je propagiranje homoseksualnosti kao društvenog modela“.

“Mislim da je poremećaj kad se ta spolnost pokušava predstaviti naprednjačkom ideologijom. Uočavam htijenje određenih utjecajnih struktura da homoseksualnost pretvore u kamen kušnje nove svjetske etike. Svaki ekstremistički ideološki projekt nosi u sebi vlastitu propast. Na kraju, bojim se da homoseksualne osobe ne postanu prvim žrtvama tih političkih poplava”, ističe kardinal Sarah, koji je poznat i kao nemilosrdan borac protiv pedofilije u Crkvi.

Sarah je i kritičar globalne migracije. “Bolje je pomoći ljudima da napreduju u svojoj kulturi, nego ih poticati da dođu u Europu koja se nalazi u punoj dekadenciji”, rekao je u intervjuu u ožujku 2019. “Lažna je egzegeza koristiti Božju riječ za promicanje migracija.” U istom intervjuu Sarah je također polemizirao sa tvrdnjama kako su migranti u Europi često preživljavali u lošim uvjetima i živjeli “bez posla i dostojanstva”.

Program Mladifesta

Međunarodni susret mladih katolika održava se svake godine u Međugorju. Riječ o velikom susretu, pa je tako 30. jubilarni Mladifest prije 2 godine uz desetke tisuća mladih u Međugorju, otvaranje festivala preko live streama pratilo rekordnih 1.747.100 ljudi diljem svijeta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list