Danas započinje 32. Mladifest u Međugorju: Misu će predslaviti kardinal Sarah

Mladifest
Foto: François-Régis Salefran / wikimedia commons, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Međugorski međunarodni festival mladih – Mladifest, počinje danas, a održavat će se sve do 6. kolovoza. Tema ovogodišnjeg Mladifesta je “Koje dobro moram činiti?” (Mt 19, 16), a prvoga dana misu u 19 sati predslavit će kardinal Robert Sarah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o njegovu dolasku u Međugorje poklonici međugorskog fenomena s oduševljenjem su , jer je „kardinal iz afričke šikare“ izuzetno cijenjen prelat iz najvišeg crkvenog vrha. Radi se, naime, o svećeniku izuzetne biografije, koji je bio među najbližim suradnicima pape Benedikta XVI. i pape Franje i koji je ostavio duboki trag u Vatikanu u vrijeme njihovih pontifikata, a mediji ga svrstavaju u konzervativnu crkvenu struju, piše Večernji list.

Tko je kardinal Sarah?

Kardinal Sarah postao je nadbiskupom već u svojoj 34. godini i bio najmlađi biskup na svijetu. Njegova knjiga-intervju “Bog ili ništavilo” je predstavljena prije pet godina u Zagrebu, kada je sudjelovao na proslavi Majke Božje od Kamenitih vrata na poziv zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Liturgija je vrijeme Božje i ona teži postati srž borbe na ideološkoj razini između različitih koncepcija. Žalosno je kad se u kuću Božju ulazi borbeno naoružan i sa srcem ispunjenim mržnjom. Ako taj razdor postoji, znaju li zbilja oni koji vode bitku što doživljavaju u liturgiji? Božanski kult je susret s nadnaravnim stvarnostima i po tome susretu ljudsko se treba preobraziti, a ne obezvrijediti ispraznim i neplodnim pokusima. Dopušta li mi Bog, s kojim se susrećem u liturgiji, da se „ukopam“ u jedan obred isključujući druge“, pita se kardinal kojega zbog ljubavi prema tradicionalnoj misi svrstavaju u konzervativno krilo Katoličke crkve, dodajući kako „liturgija ne može biti ništa drugo osim povezivanje s božanskim, a nerazumijevanje između raznolikih načina shvaćanja liturgije može se objasniti legitimnim kulturnim elementima, ali nema nikakva opravdanja ako se preoblikuje u međusobno bacanje anatema s jedne i druge strane“.

Protivnik rodne ideologije i globalnih migracija

On je u javnosti poznat i kao žestoki protivnik rodne ideologije i zalaganja za izjednačavanje prava bračnih i istospolnih zajednica. No naglašava kako je „jedna stvar istinski poštovati homoseksualne osobe, koje imaju pravo na izvorno poštovanje, a druga je propagiranje homoseksualnosti kao društvenog modela“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da je poremećaj kad se ta spolnost pokušava predstaviti naprednjačkom ideologijom. Uočavam htijenje određenih utjecajnih struktura da homoseksualnost pretvore u kamen kušnje nove svjetske etike. Svaki ekstremistički ideološki projekt nosi u sebi vlastitu propast. Na kraju, bojim se da homoseksualne osobe ne postanu prvim žrtvama tih političkih poplava”, ističe kardinal Sarah, koji je poznat i kao nemilosrdan borac protiv pedofilije u Crkvi.

Sarah je i kritičar globalne migracije. “Bolje je pomoći ljudima da napreduju u svojoj kulturi, nego ih poticati da dođu u Europu koja se nalazi u punoj dekadenciji”, rekao je u intervjuu u ožujku 2019. “Lažna je egzegeza koristiti Božju riječ za promicanje migracija.” U istom intervjuu Sarah je također polemizirao sa tvrdnjama kako su migranti u Europi često preživljavali u lošim uvjetima i živjeli “bez posla i dostojanstva”.

Program Mladifesta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni susret mladih katolika održava se svake godine u Međugorju. Riječ o velikom susretu, pa je tako 30. jubilarni Mladifest prije 2 godine uz desetke tisuća mladih u Međugorju, otvaranje festivala preko live streama pratilo rekordnih 1.747.100 ljudi diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.