Muslimani slave Ramazanski bajram – što je i koji su običaji vezani uz njega?

Foto: fah

Muslimani danas slave Ramazanski bajram. Nakon mjeseca molitve i posta radost blagdana slavi se u zajednicama i obitelji, a drugog dana posjećuju se i groblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Ramazanski bajram?

Ramazanski bajram (Eid al-Fitr) islamski je blagdan koji se obilježava nakon ramazana. Sam ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu jer je jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tijekom tih mjesec dana a ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Kada taj mjesec prođe slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Tako se obilježava kraj posta. Na prve dane Bajrama post nije dozvoljen.

Kako se slavi Ramazanski bajram?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuča se napraviti nekoliko stvari koje doprinose obilježavanju posebnosti ovih dana kao praznika: prije odlaska na Bajram namaz okupati se, jesti prije Ramazanskog Bajram namaza (neparan broj hurmi, ili nešto drugo ako hurmi nemamo), a na Kurban-bajram jesti tek poslije namaza (i lijepo je da to bude kurbansko meso), učenje tekbira na putu u džamiju i u njoj, čestitanje, oblačenje najljepše odjeće, mirisanje i ukrašavanje, odlazak u džamiju jednim putem a povratak drugim, posjetiti rodbinu i prijatelje (zijaret).

Ovo je obiteljski praznik i običaj je da se provede što u kući sa svojom obitelji, u gostima kod šireg kruga obitelji ili kod bliskih prijatelja. Tijekom proslave Ramazanskog bajrama postoji izražena svijest o onima koji nemaju tako da se na taj dan daje Zekat al-fitr, ili milostinja za siromašne. Običaj je i da se muslimani, koji su iz bilo kojeg razloga posvađani, pomire na Bajram.

Tu su i tradicionalna jela za Bajram: baklava, hurme, sarma, punjene paprike i mnogo drugih tradicionalnih jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je napomenuti i kako se običaji razlikuju, ovisno o tome u kojem se dijelu svijeta Ramazanski bajram slavi.

Čestitka za ovaj blagdan glasi: Bajram Šerif Mubarek Olsun, što znači Čestit i blagoslovljen Bajram, a odgovara se: Allah Razi Olsun, što znači Neka Allah /Bog/ bude zadovoljan tobom.

Svim muslimanima Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.