Site icon narod.hr

Na današnji 1944.: Razoren Monte Cassino, kolijevka europske kulture

Na današnji dan, 15. veljače 1944. saveznička vojska razorila je prvi redovnički (benediktinski) samostan u Europi i kolijevku europske kulture nakon barbarskih razaranja Rimskog carstva – čuveni Monte Cassino. Monte Cassino je osnovao osobno sveti Benedikt 529. koji je s pravom nazvan zaštitnikom Europe jer je njegov red sačuvao, obnovio i unaprijedio europsku duhovnu, kulturnu i znanstvenu baštinu nemjerljivim doprinosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjerno bombardiranje samostana?

U veljači 1944. saveznička vojska nadirala je sa juga Apeninskog poluotoka prema središnjem dijelu i gradu Rimu. Njemačka vojska postavila je obrambenu liniju imenom „Gustav“ koja je prolazila u blizini čuvenog samostana. Postavili su obrambene linije na nekoliko stotina metara od samostana, a ne u samom samostanu.

Američki bombarderi su krivo pretpostavili (neki tvrde i namjerno) da je njemačka vojska u samostanu i izbacili 1400 tona bombi na sam samostan, te ga potpuno srušili do temelja. Nijemci su to iskoristili, te se ukopali u ruševine samostana, pa je savezničkoj vojsci trebalo još tri mjeseca da osvoje Monte Cassino te krenu prema Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije bilo prvo rušenje Monte Cassina u povijesti, ali se ta duhovna i kulturna utvrda Europe uvijek dizala iz pepela. Tako i danas obnovljen stoji kao ponos europske kršćanske povijesti koja je promijenila ‘stari kontinent’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version