Noć kazališta odgođena iz pijeteta prema žrtvama Vukovara i Škabrnje

Foto: Thinkstock

Manifestacija Noć kazališta u svojem će se devetom izdanju održati 25. studenoga, umjesto kako je ranije planirano 18. studenoga, jer se ovogodišnji datum Noći kazališta podudara s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje za domovinu, potvrdila je za Hinu koordinatorica Noći kazališta Sandra Banić Naumovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnila je kako se od samog početka Noć kazališta održava treće subote u mjesecu studenome, tjedan dana prije proglašenja laureata Nagrade hrvatskog glumišta Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

“Ovo je deveta godina za redom da se manifestacija održava u Hrvatskoj. Na razini svih uključenih institucija, ne samo u Hrvatskoj nego i šire, dogovor je da to uvijek bude treća subota u mjesecu studenome. Po kalendaru, po dogovoru napravljenom još prije devet godina, to je trebao ove godine biti 18. studenoga”, rekla je Banić Naumovski.

S obzirom na to da se ove godine datum Noći kazališta podudara s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje za domovinu, u znak pijeteta za te žrtve, manifestacija će se održati 25. studenoga, napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulturna manifestacija koja jednom godišnje okuplja sve zainteresirane kazališne institucije u Hrvatskoj u jedinstvenom godišnjem događanju posvećenom približavanju kazališne kulture što većem broju ljudi, Noć kazališta idejni je projekt Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu.

Od nultog izdanja 2008., inicijativi su se priključile i druge europske zemlje, koje u njoj svojim programima sudjeluju istoga dana u sklopu Europske noći kazališta.

Banić Naumovski ističe kako nije neuobičajeno da neke od zemalja uslijed lokalnih okolnosti mijenjaju svoj raspored održavanja Noći kazališta, a hoće li se čitava manifestacija ove godine održati 25. studenoga u svim zemljama stvar je programskih usklađivanja koja tek slijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nastojat ćemo da se u svim zemljama održi na isti datum, no programi se tek slažu, još smo daleko od realizacije. Rok za prijave je 31. listopada, a program se objavljuje tek početkom studenoga”, kazala je Banić Naumovski.

Osma Noć kazališta, koja se 2016. godine održala pod sloganom “Kraljevstvo za kulturu”, okupila je 86 kazališnih i izvedbenih institucija na 77 lokacija u 46 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a izvedenih 145 predstava pogledalo je 38 tisuća posjetitelja.

Inicijativi se prošle godine priključilo još šest europskih zemalja pa su tako u Noći kazališta “igrale zajedno” Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Slovačka i Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.