Objavljena knjiga priča Šimuna Šite Ćorića ‘Slušaj, Iris – Pisma iz Hrvatske 1990 i neke’

Foto: snimka zaslona

Zbirku književno-dokumentarnih zapisa Šimuna Šite Ćorića “Slušaj Iris – Pisma iz Hrvatske 1990 i neke” objavili su prvi put na hrvatskom jeziku u prigodi 20. obljetnice hrvatske vojne operacije Oluja u sunakladništvu mostarska nakladna kuća Fram-Ziral i zagrebački nakladnik HKZ-Hrvatsko slovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor predgovora Frane Vugdelija piše kako ova zbirka nikad nije bila objavljena na hrvatskom, osim nekoliko priča u jednom broju književnoga časopisa “Republika”. Objavljena je na više stranih jezika: njemačkom, španjolskom, engleskom i litavskom, navodi Vugdelija i napominje kako su pojedine priče iz ove zbirke objavljene na još petnaestak jezika.

Podsjeća kako su nastale u najtežim trenutcima Domovinskoga rata, kad je hrvatski narod stvarao i branio svoju državu od puno nadmoćnijega neprijatelja te dodaje kako je to bilo vrijeme kad ga svijet nije razumio niti mu pomogao da se opre tom opakom zlu.

Po Vugdelijinim riječima svagdje gdje je doprla ova zbirka ili pojedina njezina priča primana je na impresivan način. Uz američko izdanje Denise Gasbarri otkriva da postoji neka čudesna i ponekad užasna neposrednost u fra Šitinu pisanju, a njegovo gledanje i snimanje prilika opisuje kao kroz oči čovjeka kao što je Steven Spielberg, napominje Vugdelija i dodaje kako je litavska kritika u ovim pričama prepoznala vrhunsku senzitivnost u opisima rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vugdelija smatra kako je ovo vrlo specifičan razgovor putem pisama koji je umjetnički i vjerno ostavio svjedočanstvo o zlim vremenima i našim ljutim mukama dok je veliki svijet hladno gledao iz prikrajka. “Objavljujući književne tekstove na stranim jezicima fra Šito je učinkovito pokazao na koji način treba promicati naše narodne vrijednosti i prilike”, piše Vugdelija i ocjenjuje kako se sa sigurnošću može reći da je ovo jedna od fra Šitinih knjiga koja je imala najviše utjecaja na nekoliko stranih jezika.

Knjiga “Slušaj, Iris – Pisma iz Hrvatske 1990 i neke” (96 str.) podijeljena je na četiri dijela – prolog, U krilu Mediterana, Slušaj, Iris – pisma iz Bosne i Hercegovine 1990 i neke te Post scriptum.

Književnik fra Šimun Šito Ćorić rođen je 1949. na Paoči kod Međugorja. Uvrštavan je u brojne domaće i strane antologije. Redoviti je sveučilišni profesor psihologije u Zagrebu i Mostaru. Bio je predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa. Autor je više zbirki pjesama, književnih kritika te znanstvenih knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.