Papa Franjo nazvao obitelj Foley i izrazio sućut

Papa Franjo je u četvrtak nazvao obitelj američkog novinara Jamesa Foleyja kojeg su smaknuli džihadisti Islamske države, kako bi joj izrazio sućut, potvrdio je za ZENIT glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IS, ekstremistička džihadistička skupina, objavila je u utorak videosnimku odrubljivanja glave Jamesa Foleyja (40) koji je koncem 2012. otet u Siriji i zaprijetila da će ubiti i drugog zarobljenog novinara kao odgovor na američke zračne napade u Iraku.

Isusovac blizak obitelji Foley James Martin istaknuo je kako je papa Franjo u četvrtak navečer nazvao obitelj Jamesa Foleyja u njihovu domu u New Hampshireu. Obitelj je bila ganuta i zahvalna.

Isusovac je pojasnio da je od Vatikana dobio dopuštenje za objavljivanje informacije i da mu je rečeno da je obitelj bila ganuta i zahvalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neka James Foley počiva u miru”, dodao je.

Američki novinar je radio za američki portal GlobalPost kada je otet u studenome 2012. u Siriji. Radio je i za druge medije, među kojima i za francusku novinsku agenciju France Presse.

Radikalna islamistička skupina zaprijetila da će pogubiti i drugog američkog novinara Stevena Joela Sotloffa ako predsjednik Barack Obama ne obustavi zračne napade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je u srijedu obećao da će SAD nastaviti napade na Islamsku državu.

Katolici u Americi u molitvi ujedinjeni s obitelji smaknutoga novinara  

Nakon snimke smaknuća cijela katolička zajednica iz njegova rodnog mjesta Rochestera u New Hampshireu, ali i cijeloga SAD-a, našla se u molitvi s njegovom obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Brutalnost toga čina dokaz je neopisivoga, bijesnog i nečovječnog zla”, istaknuo je nakon vijesti o ubojstvu novinara mjesni biskup Peter A. Libasci te dodao “molitvama koje smo dvije godine upućivali za Jamesovo oslobođenje, sada dodajemo molitve za pokoj njegove duše i za utjehu njegovoj ožalošćenoj obitelji i prijateljima”.

“Molimo također za one koji su izabrali put tame i smrti da se obrate od toga strašnoga zla koje čine”, rekao je biskup. Foley je nestao u studenome 2012. godine u Siriji, dok je kao slobodni novinar radio za agenciju GlobalPost.

Obitelj Foley zamolila je putem društvenih mreža da se poštuje njihova bol i privatnost.

“Zahvalni smo Jimu za svu radost koju nam je pružio. Bio je izvrsni sin, brat, novinar i osoba. Molimo vas, poštujte našu privatnost u danima kada tugujemo za Jimom”, napisala je na Facebooku njegova majka, zamolivši otmičare da poštede živote ostalih zarobljenika jer oni ne mogu utjecati na američku politiku prema islamistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foleyeva sestra zamolila je, također putem društvenih mreža, da se poštuje privatnost smaknutoga novinara i njegove obitelji. “Ne gledajte video o smaknuću. Nemojte ga dijeliti putem mreža. To nije život kakav bi trebao biti”, napisala je Foleyeva sestra.

Nakon što je godine 2011. James Foley 45 dana bio zatvoren u Libiji, napisao je članak za novine isusovačkog Sveučilišta Marquette, u gradu Milwaukeeju, koje je sam polazio, kako mu je molitva krunice pomogla da preživi dane zatočeništva. Bio je zarobljen s još dvoje kolega.

“Govorio sam kolegici Clare da moja mama ima snažnu vjeru, zato sam se molio da moja mama osjeti da sam dobro. Počeli smo moliti krunicu kako su je molile moja majka i baka. Trebalo mi je gotovo sat vremena da izmolim stotinu Zdravo Marija brojeći na prstima. Molitva mi je pomogla da ostanem pribran”, napisao je Foley.

“Clare i ja smo molili zajedno na glas. Jačalo nas je kada smo zajedno glasno govorili svoje slabosti i nade u razgovoru s Bogom”, napisao je.

“Vjera je dio našega obiteljskog života, ali Jimov nestanak je produbio našu vjeru i molitvu i daje nam nadu. Nadamo se da će se Bog pobrinuti za Jima”, rekli su roditelji Foley u izjavi za Catholic Herald iz Milwaukeeja u doba kada je njihov sin bio zatočen u Libiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.