Porfirije: služenje je jedini ispravan način postojanja čovjeka

Prvu svečanu božićnu liturgiju predvodio je u utorak u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg episkop Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mitropolit Porfirije služio je liturgiju Sv. Vasilija Velikog, koja je predviđena za večer i koja označava početak novog dana, Božića, pa je okupljenim vjernicima čestitao sutrašnji Božić uzvikom “Mir Božji – Hristos se rodi”.

U središnjem zagrebačkom pravoslavnom hramu na Cvjetnom trgu Porfirije Perić je vjernicima poručio kako je čovjek stvoren da bude dobar i da svečanost Božića, tu eksploziju duhovne radosti, dočekaju daleko od dnevne buke i vreve, otvoreni za duhovni glas iz pozadine.

Hrist nije došao da vlada, nego da služi i služenje je jedini ispravan način postojanja i afirmacije čovjeka, kazao je Porfirije, kome je ovo prvi Božić s titulom ovdašnjeg mitropolita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je sredinom srpnja zamijenio dugogodišnjeg mitropolita Jovana Pavlovića, koji je umro 3. travnja prošle godine u 78. godini života.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski naveo je kako je čovjek u iskušenju da podređuje i tlači drugoga, te da umjesto Hristu služi egoizmu, mržnji i isključivosti. Pozvao je vjernike da budu dobri i da slave Boga i nađu Boga u bližnjemu, te njeguju svoju vlastitu obitelj kao crkvu u malom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.