Pravoslavni vjernici u Zagrebu proslavili Uskrs

Pravoslavni vjernici danas su proslavili Uskrs svečanom arhijerejskom liturgijom koju je u zagrebačkom Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg predvodio episkog Dalmatinski gospodin Fotije, administrator upražnjene mitropolije zagrebačko-ljubljanske, s porukom – Hristos Vaskrese, a na liturgiji je pročitana poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarha Irineja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poslanici patrijah Irinije je poručio da tko nije u jedinstvu sa Crkvom, nije ni s Kristom. Bez Krista nema Crkve, a ni Crkva nikada nije bez Krista. Zato izvan Crkve nema spasenja, a izvan Crkve je usamljeni autonomni bezdomni čovjek sa svojom neposlušnošću Bogu i Crkvi, ističe patrijarh Irinej.

Poučio je da danas Gospod dolazi i “nama – uplašenima i preplašenima, uplašenima od globalnog svjetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i presuđuju istini i pravdi i ponovno prijete Golgotom nasljeđu Božjem na zemlji.

Patrijarh Irinej u poslanici ističe kako posebno pozdravlja “stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas slave pobjedu dobra nad zlom, života nad smrću, Krista uskrslog nad demonskim silama tame”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S istom ljubavlju u uskrsnulom Kristu i toplim molitvama pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji”, naveo je partrijarh Irinej.

Također s pozdravom “Hristos Vaskrese” je pozdravio sve u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, te Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, koji, kako je naveo “na čelu sa svojim nepravedno utamničenim arhiepiskopom, stradaju za jedinstvo crkve i za čistoću vjere pravoslavne”.

Neka uskrsli Krist pokida okove nepravde bezakonja i licemjerstva, kojima, kaže patrijarh Irinej, “sinovi bezakonja okovaše arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkom Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg večeras u 17 sati služit će se uskrsna večernja liturgija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.