Predstavljen Zbornik “Uloga i značenje glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan”

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ivo Josipović nazočio je promociji Zbornika radova „Uloga i značenje glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan“ na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u Zagrebu te se osvrnuo na tadašnji položaj žena i usporedio ga s njihovom današnjom društvenom ulogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Iako je tadašnji položaj žena bio znatno lošiji, postojale su junakinje koje su mnogo učinile za tradiciju, povijest, pa i nacionalnu svijest. Na nama je da ih prepoznamo i cijenimo“, rekao je Josipović pod čijim je pokroviteljstvom organizirana promocija Zbornika i dodao: „Bez obzira na to što imamo određen broj žena na različitim pozicijama, daleko smo od njihova ravnopravnog udjela u društvu. Stručnost i vrline trebaju biti jedini kriteriji, a svima dostupni jednaki uvjeti za stjecanje odgovarajućih znanja“.

Prisutne je pozdravio i glavni urednik Zbornika monsinjor Juraj Kolarić, a među njima bili su: načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić, ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ Slavko Barić, njegov zamjenik Slaven Zdilar, saborski zastupnik Dragutin Glavila, župan Međimurske županije Matija Posavec, njegov zamjenik Zoran Vidović, predsjednik Skupštine MŽ Mladen Novak, predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec.

Kolarić je rekao da su stručnjaci u Zborniku prikazali utjecaj žena iz obitelji Zrinski i Frankopan u procesu otpora prema habsburškom centralizmu za vrijeme zrinsko-frankopanske urote, kao i njihov dobrovoljni prilog koji nije bio ograničen samo na hrvatsku kulturu, nego je obuhvatio moralne i obiteljske vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to vrijeme prve urote na čelu s Nikolom Zrinskim koja je prema povijesnim podacima bila isprovocirana Varšavskim mirom, čije uvjete Hrvatska i Ugarska nisu prihvatile. Odlučile su pružiti otpor centralističkim težnjama Habsburgovaca. Tragična smrt Nikole Zrinskog 1664. bila je konačna posljedica tadašnje situacije.

Upozorivši na današnju hrvatsku situaciju, monsinjor Kolarić dodao je: „Hrvatska se danas nalazi u moralnoj, političkoj i gospodarskoj krizi. Svako razmišljanje o toj temi pridonosi mogućem razrješenju navedene krize, a povijest nam govori o hrabrim ženama koje su svjesno i dragovoljno žrtvovale svoj život za dom i domovinu te tako ušle u kolektivnu svijest naroda kao etičke i moralne vertikale vrijedne nasljedovanja“.

Među najznačajnije hrvatske velikaše uvrstio je Zrinske i Frankopane i ravnatelj HVU-a Slavko Barić. „Žene i majke iz obitelji Zrinski i Frankopan imale su nezamjenjivu ulogu u obiteljima i društvu. Stoga je Zbornik poklon svim ženama koje su u Domovinskom ratu imale razumijevanje za nas koji nismo bili kod kuće. Ovo je poklon za njih povodom dana svetog Valentina“, rekao je Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbornik uključuje radove sa znanstvenog skupa 2012. godine, a treći međunarodni simpozij o Zrinskima i Frankopanima najavljen je za srpanj 2014. godine. Prema sadašnjim podacima, bit će održan u Donjoj Dubravi. Pri završetku promocije Zbornika predsjednik Josipović uručio je Zrinskoj gardi Čakovec priznanje Republike Hrvatske za osobite zasluge u promociji hrvatske povijesti i kulture te očuvanja baštine obitelji Zrinski.

Zrinska garda Čakovec povijesna je postrojba koja djeluje u sklopu istoimene građanke udruge osnovane 2001. godine s ciljem očuvanja i promocije baštine hrvatske plemićke obitelji. Predsjednik garde Alojzije Sobočanec nakon zahvale uputio je poziv za sudjelovanje u obilježavanju spomendana Zrinskih i Frankopana 30. travnja, uz stih Frana Krste Frankopana: „Navik on živi ki zgine pošteno“. Stih je geslo udruge, a uklesan je i na spomeniku Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Katedrali Marijina Uznesenja u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.