Site icon narod.hr

Danas je Svijećnica – Prikazanje Gospodinovo u hramu

Prikazanje

Foto: Fra Bartolomeo - Kunsthistorisches Museum Wien, Bilddatenbank (Publick Domain)

Danas slavimo blagdan koji obilježava Prikazanje Gospodinovo u hramu ili Očišćenje Marijino ili Svijećnicu. To je spomen na dolazak Svete obitelji u hram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim se blagdanom prisjećamo događaja iz Isusovog djetinjstva. Tada su, prema Mojsijevom zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u jeruzalemski hram da ga kao prvorođenca prikažu i posvete Gospodinu.

Mojsijev zakon 

Preko Mojsija Bog je Izraelcima propisao da četrdeseti dan nakon poroda svećenici u hramu moraju blagosloviti rodilju, a oni prikazati dijete Bogu.

Roditelji su prinosili janje mlađe od godinu dana ili mladu golubicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evanđelist sveti Luka spominje kao žrtvu par grlica. Isusovo prikazanje u hramu prorekao je u Starom zavjetu prorok Malahija: „I doći će iznenada u Hram svoj Gospod kojega vi tražite i anđeo Saveza koga žudite.“ (Mal 3, 1) Nitko nije slutio da će to sjajno proročanstvo biti ispunjeno tako skromno, jednostavno i nenapadno. U hramu se zatekao starac Šimun, koji je Isusa uzeo na ruke i prepoznao ga kao Mesiju. Tada je rekao:

30Ta vidješe oči moje
spasenje tvoje,
31 koje si pripravio
pred licem svih naroda:
32 svjetlost na prosvjetljenje naroda,
slavu puka svoga izraelskoga.“ (Lk 2, 29-32)

Mariji je prorekao da će mnogo patiti: „Tebi će samoj mač probosti dušu.“ (Lk 2, 35) Proročica Ana također je bila u hramu, gdje je noću i danju služila Bogu postom i molitvom. Počela je hvaliti Boga i govoriti o Djetetu svima koji su očekivali otkupljenje Jeruzalema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazanje Gospodinovo i blagoslov svijeća 

Na današnji blagdan u crkvama se blagoslivljaju svijeće koje će se koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama. U Dalmaciji se ovaj blagdan naziva Kandelorum, a u Slavoniji Svitlomarinje.

Prikazanja Gospodinovog u hramu spominjemo se u četvrtom otajstvu Radosne krunice, a posvećene su mu mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva. Neke od njih su: Đurđanci kod Đakova, Beli na Cresu, Nevest kod Unešića, Dol kod Postira na Braču, Smokvica na Korčuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version