Site icon narod.hr

Pročitajte što je kardinal Vinko Puljić tražio zbog Frljićeve predstave prepune vrijeđanja!

Puljić

Fah

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić nije podnio kaznenu prijavu zbog uvrštavanja predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” u režiji Olivera Frljića u program ovogodišnjeg kazališnog festivala MESS u Sarajevu nego je prosvjednim pismom upozorio nadležne na blasfemiju koju sadržava taj komad, informacija je koju je u ponedjeljak objavila Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon burnih proturječnih reagiranja na predstavu u Frljićevoj režiji iz direkcije MESS-a u nedjelju su najavili njezino odigravanje bez publike, a kao jedan od razloga naveli su prijavu kardinala Puljića Tužiteljstvu BiH.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je, 1. listopada 2016. pismo koje je dostavo: Tužiteljstvu BiH, gradonačelniku grada Sarajeva, predsjedniku Vlade Kantona – Sarajevo i Apostolskoj Nuncijaturi u BiH. Nakon što su se pojavile brojne reakcije u medijima na ovu temu, spomenuto pismo donosimo u cijelosti:

„U ime Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini posebno tražimo pravnu zaštitu poštivanja vjerskog dostojanstva i poštivanja vjerskih osjećaja. To se posebno odnosi na organizatore MESS-a Sarajevo na čijem se programu nalazi djelo Olivera Frljića ‘Naše nasilje – Vaše nasilje’ čije djelo blasfemno vrijeđa osjećaje kršćana. Ne razumijemo namjere organizatora koji to djelo stavlja na program festivala u Sarajevu, koje je posebno osjetljivo gdje živimo u multikonfesionalnoj sredini. Velike napore ulažemo u proces pomirenja i dijaloga. Ovakvo djelo duboko vrijeđa kršćane. Pogotovo je nerazumljivo stavljanje na program to djelo koje je vrlo negativno ocijenjeno u Beču, koji daleko lakše podnosi ovakav pristup. Očekujemo zakonsku zaštitu vjerskih prava i sloboda u ovoj multikonfesionalnoj sredini“, stoji u pismu kardinala Puljića koji nije niti namjerava podnositi bilo kakvu formalnu krivičnu prijavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao podsjećanje donosimo članak 5. Zakona o slobodi vjere pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini:

Članak 5.

1. Zabranjena je svaka diskriminacija koja je utemeljena na vjeri ili uvjerenju a koja je definirana u članku 2.1.
2. Zabranjena su također sljedeća djela:
a. napadi i uvrede vjerskih službenika;
b. napadi i oštećenja vjerskih objekata ili druge imovine crkava i vjerskih zajednica;
c. aktivnosti ili djela usmjerena na raspirivanje vjerske mržnje protiv bilo koje crkve ili vjerske zajednice ili njezinih članova;
d. omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere;
e. javna uporaba službenih simbola, znamenja, atributa i naziva crkve ili vjerske zajednice bez suglasnosti mjerodavne vlasti crkve ili vjerske zajednice;
f. osnivanje udruga vjerskih službenika ili vjernika bez odobrenja mjerodavne vlasti crkve ili vjerske zajednice, niti postojeće takve udruge, osnovane bez mjerodavne crkvene vlasti, mogu postojati bez mjerodavna odobrenja;
g. izazivanje, podržavanje ili pozivanje vjerske netrpeljivosti i mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački kritičar: Za Frljićevu predstavu ‘Naše nasilje vaše nasilje’, mozak vam jednostavno nije potreban

“Bosanski kazališni redatelj Oliver Frljić provocira obrazovano građanstvo”, pišu njemački kritičari. U svibnju je provocirao u Beču, sada u Berlinu, u okviru festivala posvećenom 100. obljetnici rođenja Petera Weissa i njegove Estetike otpora u HAU.

Već u svibnju Frljićeva predstava u Beču pobrinula se za mali skandal, zatim je zbog kazališne predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” u kojem je vrijeđano vjersko i nacionalno dostojanstvo građana podignuta kaznena prijava u Poljskoj. Tužbu je podnijelo nekoliko gradskih vijećnika nakon što je njihova kolegica gledala predstavu i prenijela što je vidjela u Frljićevoj predstavi.

Frljić u predstavi kao predložak rabi trilogiju Petera Weissa “Estetika otpora” pokazujući radničku klasu pod fašizmom, čime navodno prikazuje aktualnu situaciju u Europi, posebno ukazujući na imigrante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat toga je “Naše nasilje i vaše nasilje”, a inače ga nije puno briga za Petera Weissa i njegovo djelo. Frljić ima pregledan pogled na svijet, a taj kratko glasi: “Kapitalizam = fašizam = rat = kriv za sve loše na svijetu”, ističe njemački kazališni kritičar Sascha Krieger.

Oliver Frljić sramoti Hrvatsku – kazneno prijavljen u Poljskoj!

Nažalost, Frljićeva sramota dijelom je sramota i cijele Hrvatske jer poljski, ali i većina njemačkih medija vežu Frljića uz našu zemlju.

“Gledajući tu predstavu osjetila sam se uvrijeđena: kao vjernica, Poljakinja i Europljanka. Bilo je potrebno reagirati,” rekla je gradska vijećnica Grażyna Szabelska za javnu radijsku postaju Polskie Radio. U predstavi rađenoj prema motivima romana njemačkog autora Petera Weissa Frljić je u svom dobro poznatom stilu režirao scene koje svojim sadržajem, obrazlažu gradski vijećnici, potpadaju pod kazneno djelo.

Sve to, navode gradski vijećnici, predstavlja kršenje kaznenog zakona koji to jasno definira u točki 137. (vrijeđanje nacionalnih simbola), kao i točki 196. (povreda vjerskih osjećaja). Za navedena djela predviđene su novčane kazne, kao i kazna zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su Austrijanci ‘udarili’ po Frljiću: ‘Amaterske i dosadne provokacije iritantnog kazališnog djela’

Kritičar Von Norbert Mayer iz Die Pressea bio je daleko “najokrutniji”. Frljićevu predstavu okarakterizirao je kao cinizam bez ikakve mjere i smisla, prozvao je jednostavnom i sirovom, te je napisao da djeluje amaterski i dosadno dok pokušava šokirati gledatelje.

Mayer napominje da je riječ o “općem napadu na sve”, te da je riječ o “iritantnom kazališnom djelu koje traje predugih 75 minuta, s neugodnim vonjem školskog kabarea”.

“Samo su ljubitelji hardcorea pljeskali”, zaključuje kritičar na kraju teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version