Pročitajte što je kardinal Vinko Puljić tražio zbog Frljićeve predstave prepune vrijeđanja!

Puljić
Fah

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić nije podnio kaznenu prijavu zbog uvrštavanja predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” u režiji Olivera Frljića u program ovogodišnjeg kazališnog festivala MESS u Sarajevu nego je prosvjednim pismom upozorio nadležne na blasfemiju koju sadržava taj komad, informacija je koju je u ponedjeljak objavila Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Nakon burnih proturječnih reagiranja na predstavu u Frljićevoj režiji iz direkcije MESS-a u nedjelju su najavili njezino odigravanje bez publike, a kao jedan od razloga naveli su prijavu kardinala Puljića Tužiteljstvu BiH.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je, 1. listopada 2016. pismo koje je dostavo: Tužiteljstvu BiH, gradonačelniku grada Sarajeva, predsjedniku Vlade Kantona – Sarajevo i Apostolskoj Nuncijaturi u BiH. Nakon što su se pojavile brojne reakcije u medijima na ovu temu, spomenuto pismo donosimo u cijelosti:

„U ime Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini posebno tražimo pravnu zaštitu poštivanja vjerskog dostojanstva i poštivanja vjerskih osjećaja. To se posebno odnosi na organizatore MESS-a Sarajevo na čijem se programu nalazi djelo Olivera Frljića ‘Naše nasilje – Vaše nasilje’ čije djelo blasfemno vrijeđa osjećaje kršćana. Ne razumijemo namjere organizatora koji to djelo stavlja na program festivala u Sarajevu, koje je posebno osjetljivo gdje živimo u multikonfesionalnoj sredini. Velike napore ulažemo u proces pomirenja i dijaloga. Ovakvo djelo duboko vrijeđa kršćane. Pogotovo je nerazumljivo stavljanje na program to djelo koje je vrlo negativno ocijenjeno u Beču, koji daleko lakše podnosi ovakav pristup. Očekujemo zakonsku zaštitu vjerskih prava i sloboda u ovoj multikonfesionalnoj sredini“, stoji u pismu kardinala Puljića koji nije niti namjerava podnositi bilo kakvu formalnu krivičnu prijavu.

Kao podsjećanje donosimo članak 5. Zakona o slobodi vjere pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini:

Članak 5.

1. Zabranjena je svaka diskriminacija koja je utemeljena na vjeri ili uvjerenju a koja je definirana u članku 2.1.
2. Zabranjena su također sljedeća djela:
a. napadi i uvrede vjerskih službenika;
b. napadi i oštećenja vjerskih objekata ili druge imovine crkava i vjerskih zajednica;
c. aktivnosti ili djela usmjerena na raspirivanje vjerske mržnje protiv bilo koje crkve ili vjerske zajednice ili njezinih članova;
d. omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere;
e. javna uporaba službenih simbola, znamenja, atributa i naziva crkve ili vjerske zajednice bez suglasnosti mjerodavne vlasti crkve ili vjerske zajednice;
f. osnivanje udruga vjerskih službenika ili vjernika bez odobrenja mjerodavne vlasti crkve ili vjerske zajednice, niti postojeće takve udruge, osnovane bez mjerodavne crkvene vlasti, mogu postojati bez mjerodavna odobrenja;
g. izazivanje, podržavanje ili pozivanje vjerske netrpeljivosti i mržnje.

Njemački kritičar: Za Frljićevu predstavu ‘Naše nasilje vaše nasilje’, mozak vam jednostavno nije potreban

“Bosanski kazališni redatelj Oliver Frljić provocira obrazovano građanstvo”, pišu njemački kritičari. U svibnju je provocirao u Beču, sada u Berlinu, u okviru festivala posvećenom 100. obljetnici rođenja Petera Weissa i njegove Estetike otpora u HAU.

Već u svibnju Frljićeva predstava u Beču pobrinula se za mali skandal, zatim je zbog kazališne predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” u kojem je vrijeđano vjersko i nacionalno dostojanstvo građana podignuta kaznena prijava u Poljskoj. Tužbu je podnijelo nekoliko gradskih vijećnika nakon što je njihova kolegica gledala predstavu i prenijela što je vidjela u Frljićevoj predstavi.

Frljić u predstavi kao predložak rabi trilogiju Petera Weissa “Estetika otpora” pokazujući radničku klasu pod fašizmom, čime navodno prikazuje aktualnu situaciju u Europi, posebno ukazujući na imigrante.

Rezultat toga je “Naše nasilje i vaše nasilje”, a inače ga nije puno briga za Petera Weissa i njegovo djelo. Frljić ima pregledan pogled na svijet, a taj kratko glasi: “Kapitalizam = fašizam = rat = kriv za sve loše na svijetu”, ističe njemački kazališni kritičar Sascha Krieger.

Oliver Frljić sramoti Hrvatsku – kazneno prijavljen u Poljskoj!

Nažalost, Frljićeva sramota dijelom je sramota i cijele Hrvatske jer poljski, ali i većina njemačkih medija vežu Frljića uz našu zemlju.

“Gledajući tu predstavu osjetila sam se uvrijeđena: kao vjernica, Poljakinja i Europljanka. Bilo je potrebno reagirati,” rekla je gradska vijećnica Grażyna Szabelska za javnu radijsku postaju Polskie Radio. U predstavi rađenoj prema motivima romana njemačkog autora Petera Weissa Frljić je u svom dobro poznatom stilu režirao scene koje svojim sadržajem, obrazlažu gradski vijećnici, potpadaju pod kazneno djelo.

Sve to, navode gradski vijećnici, predstavlja kršenje kaznenog zakona koji to jasno definira u točki 137. (vrijeđanje nacionalnih simbola), kao i točki 196. (povreda vjerskih osjećaja). Za navedena djela predviđene su novčane kazne, kao i kazna zatvora.

Kako su Austrijanci ‘udarili’ po Frljiću: ‘Amaterske i dosadne provokacije iritantnog kazališnog djela’

Kritičar Von Norbert Mayer iz Die Pressea bio je daleko “najokrutniji”. Frljićevu predstavu okarakterizirao je kao cinizam bez ikakve mjere i smisla, prozvao je jednostavnom i sirovom, te je napisao da djeluje amaterski i dosadno dok pokušava šokirati gledatelje.

Mayer napominje da je riječ o “općem napadu na sve”, te da je riječ o “iritantnom kazališnom djelu koje traje predugih 75 minuta, s neugodnim vonjem školskog kabarea”.

“Samo su ljubitelji hardcorea pljeskali”, zaključuje kritičar na kraju teksta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h/KTA

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.