Majstor kvalifikacija: Može li Mario Mandžukić u idućih četiri godine dostići Davora Šukera?

Foto: fah

Preporođeni Mario Mandžukić nakon više mjeseci apstinencije napokon je počeo zabijati golove u dresu reprezentacije i odmah tri gola na jednoj utakmici, nakon toga sve je potvrdio pogotkom u Finskoj za drugu pobjedu Vatrenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandžukić je s devet pogodaka najbolji strijelac Hrvatske u povijesti kvalifikacija za svjetska prvenstva, Šuker, kao najbolji strijelac Vatrenih svih vremena, zabio je šest. Međutim, treba biti potpuno iskren, Davor Šuker sudjelovao je tek u jednim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, dakle, 1996./1997. godine, bile su to kvalifikacije koje su nas odvele na SP u Francuskoj. Te 1998. Hrvatska je ostvarila svoj najveći uspjeh na velikim natjecanjima, treće mjesto na svijetu.

Foto: hns-cff-hr
Foto: hns-cff-hr

Spomenuli smo Marija Mandžukića i Davora Šukera moramo spomenuti i Boška Balabana koji je sa sedam pogodaka drugi hrvatski strijelac kvalifikacija za svjetska prvenstva, Šuker je zabio šest, baš kao i Darijo Srna te Alen Bokšić, pet pogodaka postigli su Eduardo da Silva te Dado Pršo. Treba još jednom podvući i reći kako je, nažalost, zbog nepravednih poteza FIFA-e u UEFA-e generacija Vatrenih iz devedesetih prekratko trajala. Naime, Vatreni su se tek 1994. uključili u službena natjecanja, prva je utakmica igrana u Talinu protiv Estonije, bilo je 2:0 za Hrvatsku. Radilo se o kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Engleskoj 1996.

Drugim riječima, ponekad smo nepravedni prema utemeljiteljima vatrenog plamena budući da su većinom te 1994. Šuker, Boban i društvo imali u prosjeku 26 godina. Dakle, pola karijere im je već prošlo. Što bi bilo da im se UEFA i FIFA smilovala i da su 1994. mogli igrati Svjetsko prvenstvo u Americi bolje ne nagađati te tako otvarati stare rane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Mario Mandžukić takvih problema nije imao, kao ni oni koji su došli s novom hrvatskom generacijom. Mandžukić je dosad za reprezentaciju Hrvatske zabio 28 golova, samo gol manje nego što je to učinio Eduardo, s obzirom kako se pred Mandžom nalaze još najmanje dvije godine reprezentativne karijere nedvojbeno je kako će najbolji strijelac ove generacije Vatrenih dostići i prestići Eduarda na drugom mjestu. Također treba spomenuti kako mu to možda ne bi uspjelo da Dudu u najboljim svojim godinama, kada je bio u naletu, nije doživio stravičnu ozljedu igrajući za Arsenal.  Eduarda je to, mnogi će reći, zaustavilo u karijeri koja bi završila u Realu, Barceloni, Bayernu…

Ako će Mandžukić s obzirom da mu sve ide na ruku dostići Eduarda može li Davora Šukera? Naime, Šuker je u dresu hrvatske nogometne reprezentacije, za koju je posljednju utakmicu odigrao 2002. godine, zabio 45 golova. Naizgled nedostižno, u stvarnosti to ipak nije tako. Nekoliko prijateljskih utakmica protiv trećerazrednih ekipa, za koje je Mandžo specijalist, nekoliko golova do kraja ovih kvalifikacija i sve se može promijeniti. Recimo sada nešto što ide u korist Mandžukića, Naime, za razliku od Mandžukića Davor Šuker pucao je sve jedanaesterce za Vatrene kad god bi bio u igri i nije pregovarao ni sa kim glede takvog “stečenog prava” koje mu je dao tadašnji izbornik Miroslav Ćiro Blažević.

Kad pak računamo samo strijelce koji su dosad zabijali tijekom kvalifikacija za svjetska prvenstva recimo da vječnu listu strijelaca predvodi legendarni ukrajinski nogometaš Andrej Ševčenko, nekadašnji suigrač Zvone Bobana iz Milana, sa 26 golova, na drugom je mjestu reprezentativac BiH Edin Džeko, koji je postigao 20 pogodaka. Naime,  Džeko je u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi zabio devet golova, u kvalifikacijama za SP u Brazilu zabio je deset puta, dok je jedan pogodak dodao i u ovim kvalifikacijama. Zabio je gol Estoniji. Iza Džeke su legendarni Zlatan Ibrahimović te Cristiano Ronaldo koji su dali gol manje od reprezentativca Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, referiramo se isključivo za europske kvalifikacije koje vode na Svjetsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.