Prva godina pontifikata pape Franje: Pontifikat granica i izazova

Danas se napunila godina dana od izbora pape Franje za poglavara Katoličke crkve. Papa je uoči godišnjice otišao na duhovnu obnovu zbog koje se povukao iz javnosti na tjedan dana. Ipak, danas se oglasio jednim tvitom: „Molite za mene.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isusovački časopis Civiltà Cattolica analizirao je različite aspekte Papinog pontifikata.

Dosadašnji pontifikat pape Franje prije svega je „proročki pontifikat” jer on shvaća važnost aktualizacije Evanđelja u današnjem svijetu u svijetlu suvremenog ljudskog iskustva.

Pontifikat pape Franje također je i “pontifikat susreta”. Svih ovih mjeseci Papa je promovirao „kulturu susreta” kroz prepoznavanje vrijednosti drugoga. Primjer toga su mnogi njegovi telefonski pozivi, poneki ‘selfie’ i zagrljaj dan onima koji najviše pate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Civiltà Cattolica” naziva ovaj pontifikat i „dramatičnim pontifikatom” – jer Papa shvaća Petrovo poslanje kao borbu protiv demona i „posvjetovljenja” duhovnosti.

Papin pontifikat je i “pontifikat razlikovanja”. Tema razlikovanja, koja je vrlo važna u isusovačkoj duhovnosti, prati svaki Papin dan i pomaže mu da među brojnim aktivnostima u svijetu prepoznaje volju Božju.

Ovaj način gledanja na stvarnost znači da Papa nema unaprijed određenu viziju koju želi nametnuti svijetu. On vrednuje situacije, otvara razgovore, bez da zatvara pitanja: „ne nameće se u povijest, organizirajući je prema svojim koordinatama, već vođenjem dijaloga sa stvarnošću, ulazi u ljudsku povijest, koja se odvija u vremenu”. U tom se smislu za pontifikat pape Franje može reći i da je „pontifikat nezavršene misli”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Civiltà Cattolica govori i o pontifikatu “napetosti između duhovnosti i institucije”gdje između ove dvije stvarnosti ne postoji dijalektički sukob, već plodan dijalog.

Konačno, “pontifikat granica i izazova” – zato što ignacijanska duhovna formacija znači da Papa ima i misionarsku narav, koja ga usmjerava prema onima koji se nalaze na marginama, kako onim geografskim, tako i onim egzistencijalnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.