Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima otvara se na blagdan Sv. Ane

Foto: Thinkstock

Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva otvorit će se u Putnikovićima, na Pelješcu, 26. srpnja ove godine na tradicionalnoj fešti u povodu blagdana Sv. Ane, najavljeno je u utorak iz Poljoprivredne zadruge Putnikovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iznimno smo ponosni što smo priveli kraju ovaj zahtjevan projekt na dvije etaže, ukupne površine 800 metara četvornih, gdje su izloženi eksponati iz naše duge vinogradarske i vinarske povijesti. Blagdan Sv. Ane izvrsna je prilika da ovaj jedinstveni muzej razgledaju domaći i gosti te da uživaju u našim vinima među kojima je, osim hvaljenih plavaca, i ono od maraštine koje nosi ime po našoj zaštitnici”,rekao Jozo Rabušić, direktor Poljoprivredne zadruge Putnikovića, koja okuplja više od 140 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikava.

Kako se podsjeća u priopćenju, u sklopu vinarije prije tri godine otvoren je Dom vinarske tradicije s vrijednim eksponatima i kušaonicom, a posjetitelji će od kraja srpnja imati priliku vidjeti i repliku autohtone dalmatinske kuće uređene u potkrovlju novog muzeja.

Ovo malo pitoreskno pelješko mjesto skriva i jednu od rijetko sačuvanih baroknih crkvica u izvornom obliku, crkvu sv. Ane, koju su prema legendi sagradili vinogradari kako bi zaštitila njihovu lozu od nedaća. Vino “Sveta Ana” Poljoprivredne zadruge Putnikovića, koje odlično paše uz ribu i stonske kamenice, po toj je crkvici i dobilo ime, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivredna zadruga Putniković, kako se objašnjava, jedna je od najvećih i najuspješnijih vinarija na Pelješcu, a na godinu napuni od 800 tisuća do milijun boca vina. Među vinima prevladavaju ona od plavca malog, sorte koja najbolje rezultate daje upravo na Pelješcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.