Barem 400 ljudi potražilo je svoj božićni obrok u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu, jedinoj koja je na taj blagdan radila u Zagrebu. Pučka kuhinja na Svetom Duhu specifična je i po tome što ne traži nikakvu legitimaciju od svojih korisnika.
Tradicionalni božićni ručak s odojkom, francuskom salatom i kolačima, nudio se najpotrebitijima na otvorenom ispred doma Svetog Antuna u čijem je sklopu kuhinja. Hranu je u 15 sati počelo dijeliti desetak fratara iz župe Svetog Antuna Padovanskog. Ona se preuzimala u adventskim kućicama jer se zbog epidemioloških mjera nije koristila blagovaonica kuhinje. Fratri su se pobrinuli da svi pristigli osjete veseli božićni ugođaj uz svirku harmonike, zvukove gitare, pjesmu i molitvu. Nakon glavnog obroka jeli su se kolači. Njih su pravili učenici iz obližnje Osnovne škole Pavleka Miškine.
– Ovo nam je treći put da dijelimo obroke za Božić i nikad do sada odaziv nije bio ovoliki. Želja nam je bila da pomognemo ljudima i da oni osjete božićnu radost – prepričava fra Vladimir Vidović, ravnatelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu.
Pučka kuhinja na Svetom Duhu ne traži nikakvu legitimaciju od svojih korisnika, što je ustaljena praksa u ostalima.
– Od 1995., kad smo otvorili svoja vrata, mi ne tražimo od osoba koje pristignu da nam otkriju otkud su i tko su. Pomažemo im bez dodatnih pitanja. Svakog dana, izuzev nedjelje, podijelimo oko 400 obroka – napominje ravnatelj Pučke kuhinje. Naglasio je da je broj podijeljenih obroka od početka pandemije narastao. Prije su ih dijelili 300 dnevno, a sad se radi o spomenutih 400, rekao je za Jutarnji.hr.
Fra Stjepan Brčina lani je gostovao u “55 minuta kod Željke Markić”. Što je tada kazao o svom pozivu, o svome odrastanju u mnogobrojnoj obitelji, životu u Puli i Rimu, studiranju, uličnoj evangelizaciji i drugome pogledajte u prilogu:
Tekst se nastavlja ispod oglasa