Razriješene nedoumice oko doprinosa pape Benedikta XVI. knjizi o svećeničkom celibatu

Foto: ncregister.com

Knjiga “Iz dubine naših srca”, autora kardinala Roberta Saraha i uz doprinos pape emeritusa Benedikta XVI., izazvala je veliko zanimanje jer se snažno protivi bilo kojem obliku ređenja oženjenih muškaraca, a pojavila se i nedoumica oko toga je li Benedikt XVI zaista koautor te knjige kako se tvrdi, koja je do danas uspješno razriješena. Knjiga sadrži autentičan tekst pape emeritusa, tekst kardinala Saraha te uvod i zaključak koje je papa emeritus odobrio, što je potvrdio njegov tajnik, a u novim izadnjima će na naslovnici kao autor biti naveden “kardinal Sarah uz doprinos Benedikta XVI.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku donosimo tijek događaja koji su izazvali nedoumice.

U nedjelju, 12. siječnja, francuski je Le Figaro objavio je do tada nepoznatu informaciju da su papa emeritus Benedikt XVI. i kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, koautori knjige o svećeničkom celibatu naslova “Iz dubine naših srca”. Knjiga dolazi u vrijeme intenzivne rasprave u Katoličkoj crkvi o tome treba li u određenim pastoralnim slučajevima omogućiti ređenje oženjenih muškaraca, kako je to krajem 2019. u završnom dokumentu (čl. 111) predložila Sinoda o Amazoniji.

U knjizi, čije je dijelove u nedjelju objavio Le Figaro, a neki se u engleskom prijevodu mogu pročitati ovdje, papa emeritus Benedikt XVI. i kardinal Sarah beskompromisno su se zauzeli za zadržavanje svećeničkog celibata u svim slučajevima, odnosno protive se omogućavanju ređenja oženjenih muškaraca latinskog obreda za svećenike u bilo kojem obliku. “Mogućnost zaređivanja oženjenih muškaraca bi predstavljala pastoralnu katastrofu, ekleziološku konfuziju i zamagljivanje razumijevanja svećeništva”, piše u knjizi kardinal Sarah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objava vijesti o knjizi otvorila je pitanje odnosa te knjige prema učiteljstvu pape Franje čija bi apostolska pobudnica na temu Sinode o Amazoniji, u kojoj će se vjerojatno referirati na temu svećeničkog celibata, trebala izaći u veljači 2020. Naime, papa Franjo je u siječnju 2019. na putu iz Paname na novinarsko pitanje o svećeničkom celibatu izjavio da mu na pamet dolaze riječi pape Pavla VI.: “Radije bih dao svoj život, nego promijenio zakon o celibatu.“ Istaknuo je da je “celibat dar za Crkvu” te da se “ne slaže s dopuštanjem opcionalnog celibata”, no, dodao je da bi “mogle ostati neke mogućnosti u najudaljenijim mjestima”, primjerice pacifičkim otocima, no da ne tvrdi da bi tako trebalo napraviti, jer to nije dovoljno razmotrio. Tu njegovu izjavu je u ponedjeljak, 13.1.2020., ponovio direktor Tiskovnog ureda Svete Stolice, Matteo Bruni, upitan za komentar o nadolazećoj knjizi pape emeritusa i kardinala Saraha.

S obzirom na to da riječi pape Franje impliciraju da bi se u pojedinačnim pastoralnim slučajevima u udaljenim mjestima, gdje nedostaje svećenika, možda moglo iznimno dopustiti ređenje oženjenih muškaraca, neki su pojavu knjige interpretirali kao pokušaj utjecaja prošlog pape Benedikta XVI. na aktualnog papu Franju, iako se u uvodu knjige, čiji je ulomak objavio Le Figaro, jasno navodi da dva autora “bratski nude ova razmišljanja Božjem narodu i, naravno, u duhu sinovske poslušnosti papi Franji”.

Ono što je dodatno užarilo raspravu o knjizi je tvrdnja, koja se pojavila u ponedjeljak 13.1., da Benedikt XVI. zapravo nije autor knjige “Iz dubine naših srca”. Isti dan je reagirao kardinal Sarah na Twitteru napisavši da ti “napadi izgleda impliciraju laž s moje strane. To su difamacije najteže kategorije” te u svoju obranu objavio svoju prepisku s Benediktom XVI. o njihovoj suradnji na nastanku knjige, čiji je prijevod objavio LifeSiteNews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak, 14. siječnja, o nedoumici o autorstvu Benedikta XVI.  očitovao se u izjavi za katoličke medije osobni tajnik pape emeritusa, nadbiskup Georg Gänswein:

“Mogu potvrditi da sam jutros, na uputu pape emeritusa, tražio kardinala Roberta Saraha da se obrati izdavačima knjige i zatraži ih da uklone ime Benedikta XVI. kao koautora same knjige, a također da uklone njegovo ime iz uvoda i zaključka”. Naime, knjiga se sastoji od uvoda, teksta pape Benedikta XVI., teksta kardinala Saraha i zaključka.

“Papa emeritus znao je da kardinal priprema knjigu”, dodao je nadbiskup Gänswein, “i poslao svoj kratki tekst o svećeništvu”, ovlastivši kardinala da ga koristi kako želi, ali papa emeritus “nije odobrio bilo koji projekt koautorstva, niti je vidio i odobrio naslovnicu. To je bio nesporazum, ne dovodeći u pitanje dobru vjeru kardinala Saraha”.

Kardinal Sarah isti je dan nakon očitovanja nadbiskupa Gänsweina opisao u službenoj izjavi tijek nastanka knjige, koja se u engleskom prijevodu može pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovoj izjavi, kardinal Sarah je 5.9.2019. u pismu zamolio papu emeritusa Benedikta XVI. bi li želio napisati tekst o katoličkom svećeništvu, s posebnim naglaskom na celibat, istaknuvši da bi ga trebalo objaviti usprkos mogućim polemikama koji bi taj tekst izazvao u medijima. Papa emeritus je 20.9. u pismu odgovorio da je sam pripremao tekst te da ga je pismo kardinala Saraha potaknulo da ga nastavi.

“Dana 12.10., tijekom sinode biskupa o Amazoniji, papa emeritus dao mi je dugi tekst u povjerljivoj omotnici, plod njegova rada posljednjih mjeseci”, napisao je kardinal Sarah u izjavi. Kada je pročitao rukopis pape emeritusa, zaključio je da tekst takve kvalitete i duljine ne može biti objavljen u novinama ili časopisu, te mu je odmah predložio da se objavi u knjizi zajedno s njegovim.

>Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje: ‘Masovne migracije novi su oblik ropstva i Crkva ih ne treba podržavati!’

Nakon razmjene misli o knjizi, kardinal Sarah je 19.11. poslao papi emeritusu cjelokupni rukopis knjige, naslovnicu, zajednički uvod i zaključak, tekst Benedikta XVI i svoj vlastiti tekst,  navodi kardinal Sarah u izjavi. Papa emeritus je 25.11. “izrazio svoje zadovoljstvo zajedničkim tekstovima” [s uvodom i zaključkom]  i dodao: “S moje strane, slažem se da tekst treba biti objavljen u formi koju predlažete.” Kardinal Sarah je otišao osobno zahvaliti papi emeritusu 3.12., kada mu je rekao da njihova knjiga izlazi 15. siječnja, navodi kardinal Sarah.

Tajnik Benedikta XVI. je za Le Figaro potvrdio ključne dijelove izjave kardinala Saraha i izjavio da će se u sljedećim izdanjima knjige promijeniti dva elementa, čime će se preciznije istaknuti uloga Benedikta XVI. u nastanku knjige, dok će tekst ostati 100% istovjetan, sadržavajući poglavlja oba autora – pape emeritusa i kardinala Saraha. Autentičnost u knjizi objavljenog poglavlja Benedikta XVI. je također potvrđena: “Provjerili smo prijevod njemačkog originala, nijedan zarez nije promijenjen, to je 100% tekst Benedikta XVI.”, izjavio je nadbiskup Gänswein za Le Figaro u utorak, 14.1., navečer.

U drugom izdanju naslovnica neće dva autora stavljati na istu razinu kao u prvom izdanju, već će na njoj pisati “Kardinal Sarah uz doprinos Benedikta XVI.”, navodi Le Figaro. Nadbiskup Gänswein je potvrdio Le Figaru da je papa emeritus znao da će njegov tekst biti objavljen u obliku knjige, jer je pročitao rukopis, te je demantirao informaciju da će se ime Benedikta XVI. maknuti s naslovnice. Što se tiče uvoda i zaključka, u drugom izdanju će za te dijelove knjige pisati “napisao kardinal Sarah, pročitao i odobrio Benedikt XVI.”, čime je nadbiskup Gänswein potvrdio ono što je kardinal Sarah naveo u svojoj izjavi, da je papa emeritus Benedikt XVI. pročitao i odobrio tekst rukopisa.

Knjiga “Iz dubine naših srca” o svećeničkom celibatu izašla je u prvom izdanju danas, 15.1. u francuskom prijevodu, dok će u engleskom izdanju Ignatius pressa izaći mjesec dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.