Udruga roditelja odgojitelja nakon sastanka s pročelnicom apelira: ‘Bandić treba shvatiti dio odgovornosti koju ima oko mjere’

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Nakon održanog sastanka predstavnika Hrvatske udruge roditelji odgojitelji u Uredu za demografiju s pročelnicom Milom Jelavić, u priopćenju javnosti apelirali su na sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem i upozorili na neizvjesnost brojnih obitelji koji su korisnici mjere.

“Odmah stavljamo na znanje – poruka iz Ureda je: javno savjetovanje će se završiti, a tada glavnu riječ ima i dalje odlučuje gradonačelnik, Milan Bandić”, naglasili su.

HURO: Pojedine obitelji, koje jedva preživljavaju bez trenutnog prava ostat će na cjedilu

Priopćenje Hrvatske udruge roditelji odgojitelji prenosimo u cijelosti:

“Odmah stavljamo na znanje – poruka iz Ureda je: javno savjetovanje će se završiti, a tada glavnu riječ ima i dalje odlučuje gradonačelnik, Milan Bandić.

Slijedom toga zatražen je i hitan sastanak s njim. Izvijestit ćemo vas kad dobijemo odgovor o terminu. U ovom trenutku nitko ne zna hoće li prijedlog ići u daljnju proceduru, kao što ni Ured ne zna bi li Odluka prošla u ovakvom obliku ili bi se izmjene definirale drugačije.

Iznijeli smo zabrinutost velikog broja naših članova i korisnika, oko te neizvjesnosti, te pokušali saznati na koga se odnosi što.

Dakle, kažu: postoje točke koje definiraju uvjete ostvarenja mjere (za potencijalne korisnike) kao i prijelazne točke i odredbe, kao što je to točka 9. usklađenje s fiksiranim iznosom naknade i točka 10. koja kaže da će se slati Zaključci svima onima koji ne zadovoljavaju uvjet o korištenju, a tiče se uvjeta godina djeteta (8g) kao i prebivališta članova obitelji. Spomenuli smo da bi taj uvjet (godine djeteta) mogao zahvatiti izrazito velik broj korisnika, koji bi time izgubili pravo na mjeru. Kazali su da je svaki korisnik morao očekivati da mjera nije 100% sigurna u datom obliku, te da se mogu mijenjati uvjeti, jer se radi o novčanoj pomoći, a danas ionako ništa nije nikome sigurno.

Taj dio ne prihvaćamo, jer se njime automatski nekome uskraćuje pravo koje je politika osmilila i ponudila, te očekujemo da gradonačelnik, kao socijalno osviještena i osjetljiva osoba shvati dio odgovornosti koju ima oko te mjere i svoje konačne odluke.

Ova je mjera u startu bila zamišljena da ju koriste tada nezaposlene osobe (s 3 ili više djece i uz ostale uvjete), kažu, a nije se razmišljalo niti očekivalo da bi osobe masovno ostavljale svoja radna mjesta da bi ostvarile ovo pravo.

Struka (HZZ (burza rada)) im prigovara, a na osnovi praćenja i analiziranja više pokazatelja odlučilo se ići u izmjene.

Jedan od uzročnika je i novac – više se ne podržava da se za tu mjeru izdvaja toliko, prevelik je teret za proračun, što smo mogli primijetiti i kroz izlaganja nekih gradskih zastupnika na sjednicama ZG Skupštine.

Naravno, ovo nije jedina mjera u sklopu natalitetne politike Grada Zagreba, koji vodi veliki brigu o obiteljima i djeci, ali je očito da su se zaletili donošenjem iste u prvotnom obliku, pa kroz izmjene žele korigirati uvjete i postavlja se pitanje znaju li o kojem broju korisnika (i njihove djece) je riječ, te kakvu bi odluku oni tada mogli donijeti ovisno o opcijama (zaposlit se, pasti na teret socijalne skrbi ili otići iz ove države koja općenito stvara i potiče nesigurnost)?!.

Vjerujemo da će gradonačelnik “imati sluha”, jer pojedine obitelji kroz životne izazove i sada jedva preživljavaju (jednoroditeljske, podstanari i mnogi drugi…), a kamoli da ih se ostavi na cjedilu bez trenutnog prava.

Složili smo se u jednom: kršenje bilo koje točke Odluke mora se kazniti oduzimanjem prava, ali nismo dobili odgovor koliko je do sada takvih detektirano.

Podsjetimo, demografska mjera kojom se gradonačelnik Milan Bandić najviše hvali, status roditelja odgojitelja, sada je dana u reviziju, odnosno u javno savjetovanje. Ideja je da se uvjeti za dobivanje statusa pooštre, a iznos naknade smanji. Trenutno, pravo na taj status ima jedan od roditelja koji se brine za najmanje troje djece, ako najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu. Za sada, vrijedi dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina. Promjene koje se žele izvršiti, smanjuju navedena prava, naknade, trajanje te stavljaju razna ograničenja na postavljanje zahtjeva, te olakšavaju prestanak prava na naknadu.

> Majka petero djece za Narod.hr: ‘Umjesto posla izabrala sam biti roditelj odgojitelj, ograničavanje mjere narušilo bi stabilnost koja nas je sve privukla’

> Status roditelja odgojitelja – koje se promjene predlažu i što to znači za obitelji?

> Majka jedanaestero djece za Narod.hr o mjeri roditelj odgojitelj: ‘Moja stalna prisutnost u obitelji presudna je za odgoj djece’

Savjetovanje je otvoreno do 23. siječnja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr