Majka jedanaestero djece za Narod.hr o mjeri roditelj odgojitelj: ‘Moja stalna prisutnost u obitelji presudna je za odgoj djece’

Foto: GettyImages

Demografska mjera kojom se gradonačelnik Milan Bandić najviše hvali, status roditelja odgojitelja, sada je dana u reviziju, odnosno u javno savjetovanje. Ideja je da se uvjeti za dobivanje statusa pooštre, a iznos naknade smanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana i Robert Bošnjak imaju jedanaestero djece. Robert je po zanimanju medicinski tehničar koji radi u KBC-u Rebro, a supruga Ana, koja je trenutno korisnica mjere, bila je zaposlena u HT-u. Za Narod.hr Ana Bošnjak je objasnila da je mjera poboljšala kvalitetu njihova obiteljskog života, jer se u potpunosti može posvetiti odgoju djece.

“Moja prisutnost u obitelji ima veliku važnost za odgoj djece”

“Za mene i moju obitelj ova je mjera velika pomoć, a iznad svega poticaj na odgovorno roditeljstvo. Naime ono što u ovoj mjeri posebno želim istaknuti da me ova mjera potiče da budem društveno korisna radeći svakodnevno posao u obitelji kao majka za koji sam i plaćena. Želim istaknuti da sam bila zaposlen 23 godine u jednoj velikoj privatnoj firmi te da mi je bilo teško napustiti siguran i stalan posao. Ovu mjeru sam doživjela kao nastavak i novo uključivanje na tržište rada jer kao majka 11-ero djece uvidjela sam da moja prisutnost u obitelji ima veliku važnost za odgoj djece, njihovo školovanje, njihov fizički i mentalni razvoj a iznad svega njihovu emocionalanu sigurnost. Naših četvero najstarije djece su uspješni studeni, petero djece pohađa osnovnu školu te dvoje djece je samnom kod kuće. Oni se između ostalog bave sportom i pohađaju glazbenu školu. Ono što sam vidjela da ova mjera pomaže da mogu primati plaću majke odgajateljice i posvetiti se onome što i sami naziv zaposlenja kaže, a to je odgoj djece u svim aspektima. Naša su djeca jako zadovoljna što imaju oslonac u svojim roditeljima te mene kao majku da koja svaki dan njima na raspolaganju u njihovim potrebama. Smatram da aktualna vlast u Gradu Zagrebu i gradonačelnik Milan Bandić nikada ne bi ukinuli ili promijenili jednu ovakvu dobru društveno korisnu i demografsku mjeru. Smatram da se ovdje radi o pogrešci.”, istaknula je Bošnjak za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno, pravo na taj status ima jedan od roditelja koji se brine za najmanje troje djece, ako najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu. Status se ne smatra radnim odnosom- Mjera se isplaćuje kroz oblik izračuna drugi dohodak, pa se osim za porez i prirez, te za zdravstveno, izdvaja i za mirovinske stupove (I. i II.). Na osnovi uplata u državni (HZMO) jednom godišnje se izračuna staž osiguranja, koji je do sada iznosio nešto manje od cca 9mj/1g korištenja mjere.

Za sada, vrijedi dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina. Promjene koje se žele izvršiti, smanjuju navedena prava, naknade, trajanje te stavljaju razna ograničenja na postavljanje zahtjeva, te olakšavaju prestanak prava na naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.