Majka petero djece za Narod.hr: ‘Umjesto posla izabrala sam biti roditelj odgojitelj, ograničavanje mjere narušilo bi stabilnost koja nas je sve privukla’

Foto: GettyImages

Uvjerila sam se da je moja obitelj radosnija, stabilnija i efektivnija, kako u školi tako i na ostalim aktivnostima. Mojom stalnom prisutnošću i raspoloživošću djeca dobivaju emotivnu stabilnost i sigurnost“, ističe u razgovoru za Narod.hr Magdalena S., majka petero malodobne djece.

Demografska mjera kojom se gradonačelnik Milan Bandić najviše hvali, status roditelja odgojitelja, sada je dana u reviziju, odnosno u javno savjetovanje. Ideja je da se uvjeti za dobivanje statusa pooštre, a iznos naknade smanji.

Za komentar smo zatražili Magdalenu S., majku petero malodobne djece od četrnaest, dvanaest, deset, sedam i četiri godine koja je zbog zaštite njihove privatnosti odlučila ostati anonimna.

“Bez obzira na iznos naknade, ova mjera gradskih vlasti meni znači IZBOR. Prije ovog Statusa bila sam zaposlena u jednoj manjoj privatnoj firmi. Iako zadovoljna poslom, doma sam se vraćala tek oko 17h i preostalo vrijeme bilo mi je prekratko za obitelj. Najavom i stupanjem ove mjere na snagu dvoumila sam se, ali uz ohrabrenje svog supruga odlučila sam prekinuti radni odnos i predati Zahtjev. Obitelj, odgoj djece i kvalitetno zajedničko vrijeme nam je uvijek bilo ispred karijere, većih plaća i popularnih statusnih simbola. Ova mjera prije svega za mene znači izbor i šansu da se u potpunosti posvetim odgoju svoje djece, ali mi znači i kao svojevrsna podrška Grada obiteljima koji se odlučuju na više djece.”, rekla je Magdalena koja status majke odgajateljice koristi od studenoga 2016. godine.

> Status roditelja odgojitelja – koje se promjene predlažu i što to znači za obitelji?

“Mojom stalnom prisutnošću djeca dobivaju emotivnu stabilnost i sigurnost”

U razgovoru za Narod.hr istaknula je da je mjera donijela mnogo pozitivnih promjena, zajedničko provedeno vrijeme i omogućila bolje funkcioniranje obitelji.

“Uvjerila sam se da je moja obitelj radosnija, stabilnija i efektivnija, kako u školi tako i na ostalim aktivnostima. Mojom stalnom prisutnošću i raspoloživošću djeca dobivaju emotivnu stabilnost i sigurnost. Promjena uvjeta bi mi narušila sliku i težinu ove mjere, jer ju smatram najboljom konkretnom demografskom mjerom ikad u Hrvatskoj. Nadala sam se da će to i ostali nadležni prepoznati i da će se ta mjera proširiti diljem Hrvatske. Novim prijedlogom uvjeta, da osoba treba biti minimalno šest mjeseci na burzi, ja ovaj Status nikad ne bih dobila. Svoj postupak davanja otkaza ne smatram zloupotrebom, jer je moje radno mjesto dobila nova mlada osoba.”

Najavila je i da će Gradskom uredu uputiti svoju primjedbu s obrazloženjem.

“Ograničavanje mjere do 8 godine najmlađeg djeteta dovodi ženu u nezavidan položaj na tržištu rada i narušava prvotnu stabilnost koja nas je sve privukla. Smanjenje naknade, tj. njeno fiksiranje na određeni iznos mi čak i ne bi smetalo, jer mi prvenstveno znači da imam izbor na tu privilegiju biti doma u obitelji.”, zaključila je Magdalena za Narod.hr.

Trenutno, pravo na taj status ima jedan od roditelja koji se brine za najmanje troje djece, ako najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu. Za sada, vrijedi dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina. Promjene koje se žele izvršiti, smanjuju navedena prava, naknade, trajanje te stavljaju razna ograničenja na postavljanje zahtjeva, te olakšavaju prestanak prava na naknadu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr