Riječki festival Fiumare od 31. svibnja do 7. lipnja

Foto: Thinkstock

Kvarnerski Festival mora i pomorske tradicije Fiumare, koji raznim događanjima i sadržajima podsjeća na prošlost, na vrijeme od prije oko stotinu godina kada je prostor uz riječki Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog i intenzivnog trgovanja, održat će se od 31. svibnja do 7. lipnja na više lokacija u Rijeci, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival mora i pomorske tradicije  povezuje pomorsku i trgovačku tradiciju s današnjom svakodnevnicom, on je, kako ističu organizatori,  svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama  – uz Mrtvi kanal, u Verdijevoj ulici i na Korzu.

Ovogodišnji, šesti po redu festival bit će svečano otvoren 1. lipnja ispred HNK Ivana pl. Zajca, uz bogati kulturni i zabavni program. Ove godine prvi put će biti priređeno uprizorenje spašavanja Rijeke od razaranja engleske flote, u kojem je glavnu ulogu imala Karolina Riječka. Uprizorenje je najavljeno za 2. lipnja u moru ispred Gata Karoline Riječke, a u spektaklu će sudjelovati brodovi „Kraljica mora“, „Otac Roko“, „Paša“ i tradicijske barke na jedra iz Istre i s Kvarnera.

Tijekom festivala će se tradicijske barke i drvene barke na jedra moći vidjeti na više lokacija, a svoje proizvode predstavit će i nuditi kvarnerski trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama. Najavljene su interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocije starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.