Senat Sveučilišta pokrenuo postupak otvaranja radnih mjesta za 27 asistenata

Na temelju podataka sastavnica Sveučilišta u Zagrebu Senat je donio odluku o potrebi otvaranja radnih mjesta za 27 asistenata, čije se financiranje osigurava sredstvima sastavnica i zajedničkim sveučilišnim sredstvima, a što bi trebalo rezultirati natječajem za njihov izbor do početka nove akademske godine, rečeno je na današnjoj konferenciji Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o pet asistenata na Akademiji dramske umjetnosti, jednom na Akademiji likovnih umjetnosti, deset na Fakultetu elektronike i računarstva, po tri na Fakultetu organizacije i informatike te na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, četiri na Prirodoslovno-matematičkom, a jedan na Šumarskom fakultetu.

Još se razmatraju materijali s Građevinskog, Filozofskog te dijelom Šumarskog fakuleta, a ako te prijave budu potvrđene dobili bismo nešto manje od pedeset novih asistenata, rekao je rektor Sveučilšta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, izvijestivši o zaključcima s jučerašnje sjednice Senata. Podsjetivši da je plan zapošljavanja bio predviđen za šezdeset asistenata, Bjeliš je najavio da će se ako ostane još prostora objaviti još jedan poziv.

To je naš skroman doprinos, daleko od toga da bi zadovoljio stvarne potrebe, no to je jedino što smo mogli napraviti u sadašnjoj nezavidnoj situaciji kada je već treću godinu sustav obnove istraživačkog rada i nastavnog rada skoro u potpunosti zaustavljen, ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je kako je, s obzirom na to da je sve manje mladih ljudi u asistentskim zanimanjima i da ih sve manje ulazi u istraživačke djelatnosti, Sveučilište odlučilo uz suglasnost resornog ministarstva preusmjeriti dio sredstava dobivenih Ugovorom o subvenciji i participaciji studentskih školarina, no glavni dio pokrivale bi ipak sastavnice koje imaju potrebu za novim asistentskim mjestima.

Bjeliš kaže da se puno očekuje i od poziva Nacionalne zaklade za znanost, čiji su modaliteti ponešto drugačiji no svode se na to da se najuspješnije studente uključi u istraživački i nastavni rad te pokuša zadržati kako bi se umanjio trend odlaska najboljih studenata u inozemstvo, naglasio je.

Senat je na sjednici prihvatio i tri od osam parcijalnih strategija koje su proteklih dva mjeseca bile u sveučilišnoj javnoj raspravi. To su Strategija razvoja podrške studentima, Strategija studija i studiranja i Strategija sustava osiguranja kvalitete, dok se još analiziraju rezultati javne rasprave za ostale strategije, nakon čega bi se trebala napraviti zajednička strategija Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabrano je i sedam novih professora emeritusa – Marijan Biškup s Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Ivica Boban s Akademije dramske umjetnosti, Bogdan Cvjetković i Vinko Kozumplik s Agronomskog fakulteta, Branko Despot s Filozofskog fakulteta, akademik Zlatko Keser s Akademije likovnih umjetnosti i Darko Mayer s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.