Site icon narod.hr

Simpozij ‘Otvaranje imenika – Ubijena i ranjena djeca u Domovinskome ratu’: Samo u Slavonskome Brodu ubijen je jedan razred

Foto: Fah

Zagrebački Institut za kulturu zdravlja, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika, te domaćin Franjevački samostan pozivaju na simpozij o temi „Otvaranje imenika – Ubijena i ranjena djeca u Domovinskome ratu“ koji će se održati 4. 5. i 6. travnja 2019. u franjevačkom samostanu u Pridvorju nedaleko od Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dostupnim podatcima koje su prikupile udruge na čelu Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata ubijeno je 402 djece u Republici Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini više stotina. Samo u Slavonskome Brodu je ubijen jedan razred, njih 29 s imenom i prezimenom, zatim u Dubrovniku, u Zadru, Osijeku i drugdje. Imenik nije otvoren, a nakana Simpozija je da se poštuje ime žrtve s imenom i prezimenom te da se otvori zaboravljeni Imenik.

Spomenik u Slavonskom Brodu pod nazivom ‘Prekinuto djetinjstvo’ podsjetnik je da ne smijemo zaboraviti na najmlađe žrtve, ali isto tako niti druge civilne žrtve. Kad su u pitanju ranjena djeca, postoje podatci da ih je oko 1200. Oni su danas jednostavno zaboravljeni, jer ih se ne spominje. Ne pripadaju u skupinu Hrvatskih ratnih vojnih invalida, niti u ostale tjelesne invalide.

Podatak da je oko 15.000 djece rođeno u progonstvu obvezuje svakoga pojedinca u Hrvatskoj da sebi postavi pitanje – tko je zato odgovarao i tko su ta djeca, danas odrasli ljudi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, uspoređujući danas jednu školu brojčano prosječnu u Republici Hrvatskoj, jasno je da je cijela jedna škola djece ubijena, a nekoliko škola je ranjeno u Domovinskome ratu. Djeci pobijenoj u Domovinskome ratu do sad su podignuta samo dva spomen obilježja. Valja napomenuti da je bez jednog roditelja ostalo 4285 djece, a bez oba njih 54. To je hrvatska stvarnost s kojom se moramo suočiti i otvoriti Imenik.

Simpozij će se održati s tri tematske cjeline:

Prva je povijesna sa znanstvenoga pristupa, (broj ubijenih, ranjenih, okolnosti stradanja, nalogodavci…).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio bi se odnosio na prikupljene podatke Zajednice udruga civilnih hrvatskih žrtava Domovinskoga rata i njihova svjedočanstva.

Treći dio bi bio o pravnoj, socijalnoj, psihološkoj i duhovnoj pomoći obiteljima čija su djeca ubijena i ranjena.

Medijski pokrovitelj je Glas Koncila. Simpozij će se održati zahvaljujući Predsjednici čiji je Ured pokrovitelj, zatim prof. dr. Grčeviću jer su Hrvatski studiji preuzeli znanstveni dio Simpozija na čelu s doc. dr. Vlatkom Vukelić (povijesni dio) i doc. dr. Lovorkom Brajković (psihološki dio). Tu je još niz institucija koje su se voljne uključiti u simpozij!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, skup podržava Ministarstvo branitelja, Dubrovačka biskupija te druge institucije, udruge proistekle iz Domovinskoga rata.

Organizacijski odbor upućuje molbu da se uključe i ostale institucije i pojedinci, bilo organizacijski ili kroz znanstveni te ini doprinos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version