Simpozij ‘Otvaranje imenika – Ubijena i ranjena djeca u Domovinskome ratu’: Samo u Slavonskome Brodu ubijen je jedan razred

Foto: Fah

Zagrebački Institut za kulturu zdravlja, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika, te domaćin Franjevački samostan pozivaju na simpozij o temi „Otvaranje imenika – Ubijena i ranjena djeca u Domovinskome ratu“ koji će se održati 4. 5. i 6. travnja 2019. u franjevačkom samostanu u Pridvorju nedaleko od Dubrovnika.

Prema dostupnim podatcima koje su prikupile udruge na čelu Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata ubijeno je 402 djece u Republici Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini više stotina. Samo u Slavonskome Brodu je ubijen jedan razred, njih 29 s imenom i prezimenom, zatim u Dubrovniku, u Zadru, Osijeku i drugdje. Imenik nije otvoren, a nakana Simpozija je da se poštuje ime žrtve s imenom i prezimenom te da se otvori zaboravljeni Imenik.

Spomenik u Slavonskom Brodu pod nazivom ‘Prekinuto djetinjstvo’ podsjetnik je da ne smijemo zaboraviti na najmlađe žrtve, ali isto tako niti druge civilne žrtve. Kad su u pitanju ranjena djeca, postoje podatci da ih je oko 1200. Oni su danas jednostavno zaboravljeni, jer ih se ne spominje. Ne pripadaju u skupinu Hrvatskih ratnih vojnih invalida, niti u ostale tjelesne invalide.

Podatak da je oko 15.000 djece rođeno u progonstvu obvezuje svakoga pojedinca u Hrvatskoj da sebi postavi pitanje – tko je zato odgovarao i tko su ta djeca, danas odrasli ljudi?

Istodobno, uspoređujući danas jednu školu brojčano prosječnu u Republici Hrvatskoj, jasno je da je cijela jedna škola djece ubijena, a nekoliko škola je ranjeno u Domovinskome ratu. Djeci pobijenoj u Domovinskome ratu do sad su podignuta samo dva spomen obilježja. Valja napomenuti da je bez jednog roditelja ostalo 4285 djece, a bez oba njih 54. To je hrvatska stvarnost s kojom se moramo suočiti i otvoriti Imenik.

Simpozij će se održati s tri tematske cjeline:

Prva je povijesna sa znanstvenoga pristupa, (broj ubijenih, ranjenih, okolnosti stradanja, nalogodavci…).

Drugi dio bi se odnosio na prikupljene podatke Zajednice udruga civilnih hrvatskih žrtava Domovinskoga rata i njihova svjedočanstva.

Treći dio bi bio o pravnoj, socijalnoj, psihološkoj i duhovnoj pomoći obiteljima čija su djeca ubijena i ranjena.

Medijski pokrovitelj je Glas Koncila. Simpozij će se održati zahvaljujući Predsjednici čiji je Ured pokrovitelj, zatim prof. dr. Grčeviću jer su Hrvatski studiji preuzeli znanstveni dio Simpozija na čelu s doc. dr. Vlatkom Vukelić (povijesni dio) i doc. dr. Lovorkom Brajković (psihološki dio). Tu je još niz institucija koje su se voljne uključiti u simpozij!

Istodobno, skup podržava Ministarstvo branitelja, Dubrovačka biskupija te druge institucije, udruge proistekle iz Domovinskoga rata.

Organizacijski odbor upućuje molbu da se uključe i ostale institucije i pojedinci, bilo organizacijski ili kroz znanstveni te ini doprinos.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr