Site icon narod.hr

Sjećanje na dan kada su Kraljevina Italija i Sveta Stolica potpisale Lateranske ugovore

Na današnji dan 11. veljače 1929. Kraljevina Italija i Sveta Stolica potpisale su poznate Lateranske ugovore i riješile tzv. rimsko pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lateranskim ugovorima talijanska država priznala je državni suverenitet Svete Stolice i državu Vatikan, zapravo Vatikanski grad kao novu državu i papu kao državnog suverena. Papa je zauzvrat priznao Rim glavnim gradom Italije.

Ugovorima su potvrđene i priznate međusobne ovlasti u raznim državnim i društvenim pitanjima (teritorij, položaj Crkve u Republici Italiji, financijski ugovori zbog gubitka državnog područja i imovine Svete Stolice, priznanje crkvenog braka kao civilnog i mnogo toga drugog).

Nakon pada monarhije Lateranski ugovor prihvatila je 1947. Ustavotvorna skupština Italije, pa su na toj osnovi utvrđeni odnosi talijanske države i Katoličke crkve u republikanskom ustavu od 27. XII. 1947.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimsko pitanje

Rimsko pitanje je politički spor između talijanske vlade i Svete Stolice u periodu između 1861. i 1929., a nastalo je proglašenjem Rima glavnim gradom Italije nakon revolucionarnih i građanskih pokreta sredinom 19 stoljeća. U tih 70-ak godina, sve do 1929. i Lateranskih ugovora pape su sebe smatrale „zatočenicima Vatikana“, prema riječima pape Pija IX.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version