Site icon narod.hr

Skupina američkih političara nominirala progonjenog kineskog kardinala Zena za Nobela za mir

kardinala zena

Kardinal Joseph Zen, snimka zaslona

Skupina američkih političara nominirala je umirovljenog hongkonškog biskupa kardinala Josepha Zena i još nekolicinu hongkonških aktivista za Nobelovu nagradu za mir, objavio je u petak 3. veljače list „Hong Kong Free Press”, prenosi KNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nominacijom se želi odati počast „svima onima u Hong Kongu čija je hrabrost i odlučnost naspram represiji nadahnula svijet”, navodi se u nominaciji.

>Kardinal Zen, kojega progoni kineska komunistička vlast, ipak koncelebrirao na pogrebu pape Benedikta

Uz kardinala Zena, nominirani su i jedan od vođa demokratskog pokreta Joshua Wong, katolički nakladnik Jimmy Lai, organizator prosvjeda na Trgu nebeskog mira Chow Hang-tung, novinarka Gwyneth Ho i odvjetnik Lee Cheuk-yan. Predlagatelji su američki republikanski političari Marco Rubio i Christopher Smith i demokrati James McGovern i Jeff Markley, javlja IKA.

„Nominirani predstavljaju milijune hongkonžana koji su se mirno suprotstavili stalnom potkopavanju demokratskih sloboda od strane vlada Hong Konga i Narodne Republike Kine”, poručila su četvorica američkih političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kina uhitila kardinala Zena pod optužbom da je u ‘dosluhu sa stranim snagama’

Svi nominirani osim kardinala Zena trenutačno služe zatvorske kazne ili su u istražnom zatvoru gdje čekaju sudski postupak zbog optužbi za prijestupe protiv nacionalne sigurnosti.

I kardinal Zen, koji je nedavno bio primljen u bolnicu zbog teškoća s disanjem, uhićen je u svibnju 2022. na temelju zakona o nacionalnoj sigurnosti, a kasnije je pušten uz jamčevinu. U studenome su on i još pet boraca za ljudska prava osuđeni na novčane kazne, jer navodno nisu ispravno registrirali fond osnovan u svrhu pomoći sudionicima prosvjeda 2019. godine. Kardinal je uložio prigovor na presudu.

Kardinal Zen, jedan od najpoznatijih predstavnika Katoličke Crkve u Kini, nalazi se i nadalje pod policijskom prismotrom. Vlasti mu predbacuju kršenje zakona o nacionalnoj sigurnosti i suradnju sa stranim silama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version