Kardinal Zen, kojega progoni kineska komunistička vlast, ipak koncelebrirao na pogrebu pape Benedikta

Foto: javno vlasništvo, epa; fotomontaža: narod.hr

Kardinal Joseph Zen, kojega su kineske komunističke vlasti prošle godine osudile, nazočio je u četvrtak 5. siječnja sprovodu pape emeritusa Benedikta XVI. nakon što je dobio petodnevno dopuštenje od hongkonških vlasti, izvjestila je Catholic News Agency.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljeni nadbiskup Hong Konga imao je priliku i među prvima moliti na grobu pape Ratzingera (koji ga je i imenovao kardinalom) prije nego što je pristup grobnici otvoren za javnost.

Prilikom posjeta Rimu, dan nakon pogreba pape Benedikta, kardinal Zen susreo se s papom Franjom i razgovarao s njime, prenijeli su mediji. Inače, kardinal Zen kritičar je sporazuma kojeg je Sveta Stolica pod papom Franjom sklopila s kineskim komunističkim vlastima glede položaja Katoličke crkve u toj zemlji.

Kineske vlasti ga prošle godine osudile

Devedesetogodišnji kardinal iz Hong Konga bio je na Trgu svetog Petra odjeven u crveno i hodajući sa štapom kako bi koncelebrirao misu zadušnicu za Benedikta XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni sud je presudio 3. siječnja da će kardinalu biti dopušteno napustiti Hong Kong na pet dana uz privremeno vraćanje njegove prethodno oduzete putovnice.

Devedesetogodišnji kardinal Zen, umirovljeni biskup Hong Konga, krajem studenoga 2022. osuđen je zajedno s još petoricom boraca za ljudska prava na novčanu kaznu u visini od 2.500 do 4.000 hongkonških dolara, preračunato 300 do 480 eura, zbog navodno pogrešne registracije humanitarnog fonda. Kardinal je bio uhićen u svibnju 2022., što je izazvalo osude u cijelome svijetu. Europski parlament u srpnju je osudio postupak vlasti u Hong Kongu i zatražio obustavu postupka. Njemački kardinal Gerhard Ludwig Müller kritizirao je Vatikan zbog šutnje o slučaju Zen.

Kardinal Zen među prvima na grobu Benedikta XVI.

Velika zahvalnost papi Benediktu 

Kardinal Zen je na svojem blogu uslijed smrti pape emeritusa napisao kako je zahvalan za stvari koje je Benedikt učinio za Crkvu u Kini. Posebno se prisjetio pisma Benedikta XVI. Kini iz 2007., koje je kardinal Zen nazvao „remek-djelom ravnoteže između lucidnosti katoličke ekleziološke doktrine i poniznog razumijevanja u odnosu na civilnu vlast”.

Kardinal je također kritizirao „pogreške” u kineskom prijevodu Benediktova pisma, za koje je rekao da vjeruje da sadrži „pristrane citate protiv očitog smisla pisma”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Još jedna izvanredna stvar koju je učinio za Crkvu u Kini je uspostava snažnog povjerenstva koje će se brinuti o poslovima Crkve u Kini; nažalost, pod novim predsjednikom spomenute komisije, učinjeno je da tiho nestane čak i bez riječi pozdrava”, dodao je kardinal.

Kardinal je kazao kako je „uvjeren da će se svaki napor da se poboljša situacija Crkve u Kini [u budućnosti] morati biti u skladu s pismom iz 2007. godine.”

Benedikt XVI. proglasio je Zena kardinalom 2006. i odabrao kardinala da napiše meditacije za križni put u Koloseju 2008., godinu dana prije Zenova umirovljenja kao biskupa Hong Konga.

Inače, kardinal Zen bio je iznimno kritičan prema sporazumu kojeg je papa Franjo dogovorio s kineskim vlastima poručujući da je taj ugovor „veliki korak prema uništenju stvarne Crkve u Kini.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.