Smanjeni Matt Damon otvorio 74. Venecijanski filmski festival

Foto: fah

Venecijanska Mostra, najstariji filmski festival počeo je u srijedu svoje 74. izdanje sočnom društvenom satirom u obliku znanstvene fantastike u kojoj se Matt Damon odlučuje smanjiti kako bi živio u izobilju i spasio planet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki redatelj Alexander Payne, izvrstan promatrač ljudskih slabosti ostario je sigurno jedan od svojih najoriginalnijih filmova. “Smanjivanje” je bajka o potrošačkom društvu, potrazi za srećom i o ugroženom okolišu, kojim je zabavno započela Mostra.

Dobio je pohvalne komentare profesionalnog anglosaksonskog tiska pa Hollywood Reporter ističke da je” Payne ostvario kreativni jackpot”, a časopis Variety govori o “živahnom i dubokom filmu za odrasle koji će se dopasti publici”.

U filmu “Downsizing” Bračni par iz Omahe, Matt Damon i Kristen Wiig, smanjuje na veličinu minijaturnih ljudi kako bi poboljšali svoj život i riješili probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Payne je do sada dobio šest nominacija za Oscara s filmom “Nebraska” i osvojio tu nagradu za najbolji scenarij za filmove “Stranputica” i “Nasljednici”.

Njegov sedmi film se natječe u Veneciji za prestižnog Zlatnog lava s 20 konkurenata.

Predsjednica žirija, američka glumica Annette Bening je ocijenila u srijedu da predstoji “dug put do postizanja jednakosti muškaraca i žena u filmskoj umjetnosti, iako izgleda da se stvari kreću u pozitivnom smjeru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U službenoj konkurenciji natječe se pet američkih redatelja, četvorica Talijana, dvojica Britanaca, tri Francuza te po jedan Meksikanac, Australac, Izraelac, Libanonac, Japanac i dvoje Kineza koji će predstaviti 21 film, među kojima je jedna jedina žena Kineskinja Vivian Qu s francusko-kineekim filmom “Anđeli nose bijelo”.

Slabu zastupljenost žena na konferenciji za novinare komentirala je Bening i rekla da predstoji “dug put do jednake zastupljenosti žena na filmskim festivalima, ali da vjeruje da se krećemo u pozitivnom smjeru”.

Istaknula je da je oduševljena što je izabrana za predsjednicu žirija, što je počast koja se u posljednjih deset godina na Mostri ukazivala jedino muškarcima. Tek je 2006. francuska glumica Catherine Deneuve predsjedala žirijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.