Split: Prosvjed protiv predstave “Naše nasilje i Vaše nasilje” Olivera Frljića

Foto: Wiener Festwochen T. Alexi-Pelekanos/ hnk-zajc.hr

Dana 24. travnja 2017. u 17 sati na prostoru ispred splitskoga HNK održat će se mirni prosvjedni skup protiv održavanja predstave Naše nasilje i Vaše nasilje, autora Olivera Frljića koja se treba održati u sklopu 27. Marulićevih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

27. Marulićevi dani: Uvrstili Frljićevu predstavu prepunu vrijeđanja s kojom je sramotio Hrvatsku u inozemstvu!

“Ako je izvedba jedne kazališne predstave pred nekoliko stotina ljudi najakutniji problem u našoj državi, onda možemo reći da živimo u idealnom društvu”, odgovorio je za Večernji list intendant HNK Split i ravnatelj 27. Marulićevih dana Goran Golovko.

Naglasio je da je cenzura nepostojeća kategorija u Ustavu RH, da zabrane ne bi trebalo podržavati i poručio kako od predstave nipošto ne bi trebalo raditi slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Wiener Festwochen T. Alexi-Pelekanos/ hnk-zajc.hr

Komentirajući zahtjev za ostavkom izbornika Ružića, ravnatelj Goran Golovko izjavio je kako će Ružić svoj mandat izbornika okončati završetkom ovogodišnjih Marulićevih dana. Dodaje da svatko ima pravo prosvjedovati kao što i umjetnici imaju pravo na slobodu, te naglašava da će se pripremiti za sve moguće scenarije.

“Bilo bi najgore da se predstava ne održi”, kaže Golovko.

“S njihove razine su s jedne strane razumljivi, a iz civilizacijske i, nadam se, većinske razine, to je tužno!”, rekao je za Večernji list Igor Ružić kratko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, iz HNK Ivana pl. Zajca najavljuju da Frljićeva predstava nakon Splita putuje u Hamburg, gdje će u kultnom izvedbenom prostoru Kampnagel igrati u sklopu festivala KRASS.

Jednoglasne kritike kazališnih autoriteta

Podsjetimo, riječ je o predstavi koja je zaradila jednoglasne kritike kazališnih autoriteta, kao i kaznenu prijavu vrhbosanskog nadbiskupa Puljića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovakvo djelo duboko vrijeđa kršćane. Pogotovo je nerazumljivo stavljanje na program to djelo koje je vrlo negativno ocijenjeno u Beču, koji daleko lakše podnosi ovakav pristup. Očekujemo zakonsku zaštitu vjerskih prava i sloboda”, napisao je.

Pročitajte što je kardinal Vinko Puljić tražio zbog Frljićeve predstave prepune vrijeđanja!

“Frljić u predstavi kao predložak rabi trilogiju Petera Weissa Estetika otpora pokazujući radničku klasu pod fašizmom, čime navodno prikazuje aktualnu situaciju u Europi, posebno ukazujući na imigrante. Rezultat toga je Naše nasilje i vaše nasilje, a inače ga nije puno briga za Petera Weissa i njegovo djelo. Frljić ima pregledan pogled na svijet, a taj ukratko glasi: ‘Kapitalizam = fašizam = rat = kriv za sve loše na svijetu’”, ističe njemački kazališni kritičar Sascha Krieger.

Njemački kritičar: Za Frljićevu predstavu ‘Naše nasilje vaše nasilje’, mozak vam jednostavno nije potreban

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenama koje je dio europske kazališne publike imao prilike vidjeti, od prizora gole žena s hidžabom na glavi koja u jednom trenutku iz svojega spolnog organa vadi nacionalnu zastavu. Nedugo nakon toga glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa (napravljenog od plastičnih posuda) i siluje tu muslimanku.

Kako su Austrijanci ‘udarili’ po Frljiću: ‘Amaterske i dosadne provokacije iritantnog kazališnog djela’

“Predstava Naše nasilje i vaše nasilje licemjerno je, plitko i vrlo nereflektirajuće djelo koje s Peterom Weissom gotovo nema ništa zajedničkoga. Tamo gdje Weiss otkriva i analizira, kod Olivera Frljića ostaje jednostavna propaganda, plitke parole uz crno-bijeli prikaz bez međutonova, tako da je i najotvoreniji gledatelj kad tad primoran prebaciti mozak na stand-by”, zaključio je Krieger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.