Nastavljaju se napadi na papu zbog susreta sa matičarkom koja odbija izdavati ‘bračne’ dozvole homoskesualnim parovima

epa04947731 Pope Francis arrives at John F. Kennedy International Airport in New York, USA, 24 September 2015. Pope Francis is on a five-day trip to the USA, which includes stops in Washington DC, New York and Philadelphia, after a three-day stay in Cuba. EPA/CRAIG RUTTLE / POOL

Pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice objavio je izjavu o susretu pape Franje s Kim Davis, službenicom u Sjedinjenim Državama koja je odbila potpisati bračne dozvole za osobe istoga spola, nakon što je američki vrhovni sud nedavno istospolne brakove proglasio ustavnim pravom. Kratki susret gospođe Kim Davis i Pape, koji se zbio u Nuncijaturi u Washingtonu, nastavio je izazivati niz rasprava i komentara – stoji u izjavi p. Lombardija, koji dodaje da njome želi pridonijeti objektivnom shvaćanju događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napade na papu pojačala je njegova izjava novinarima, nakon što se vratio sa desetodnevnog puta po Sjedinjenim Državama da vladini dužnosnici imaju “ljudsko pravo” odbiti izvršenje dužnosti ako im tako nalaže savijest.

Najnoviji primjer se dogodio u Francuskoj gdje je matičarka u Marseilleu osuđena u utorak na pet mjeseci zatvora uvjetno zbog toga što je odbila vjenčati istospolni par, objavilo je državno tužiteljstvo.

Papa je se susreo s nekoliko desetaka osoba koje je Nuncijatura pozvala kako bi ga pozdravili na odlasku iz Washingtona u New York, kao što se događa tijekom svih Papinih putovanja. Radilo se o vrlo kratkim pozdravima u kojima je Papa iskazao svoju karakterističnu blagost i raspoloživost. Jedina Papina „audijencija“ u Nuncijaturi bila je s jednim njegovim starim učenikom i njegovom obitelji. Papa stoga nije ušao u detalje situacije gospođe Davis i njegov susret s njom ne treba se smatrati podrškom za njezin položaj u svim njegovim posebnim i kompleksnim vidicima”, napisao je p. Lombardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Papa je tijekom razgovora rekao Davis da “ostane jaka”.

Najnoviji takav slučaj, nepoštivanja ljudskih prava matičara da rade u skladu sa svojom savješću dogodio se u Francuskoj gdje je matičarka u Marseilleu osuđena u utorak na pet mjeseci zatvora uvjetno zbog toga što je odbila “vjenčati” istospolni par, objavilo je državno tužiteljstvo.

Ona mora i isplatiti odštetu dvjema ženama, koje su se u međuvremenu vjenčale, u iznosu od 2400 eura, po 1200 za svaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matičarka je par odbila vjenčati u kolovozu 2014. pozivajući se na vjerske razloge, a isti je dan vjenčala četiri heteroseksualna para.

Više pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.