Sveti Ivan i Pavao – rimski mučenici koji su ušli u litanije svih svetih

sveti ivan i pavao
Foto: www.svantun-rijeka.hr

Ivan i Pavao rođeni su u četvrtom stoljeću u uglednoj rimskoj obitelji. Sačuvani opis mučeništva svetog Ivana i Pavla opisuje ih kao braću po krvi i vjeri. Oni su potajno bili mučeni u svojoj kući na jednom od 7 rimskih brežuljaka, na Monte Celiju. Ondje su za vrijeme cara Julijana Odmetnika podnijeli mučeništvo 26. lipnja 362., a zatim su i pokopani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mučenici koji se nisu htjeli odreći kršćanske vjere

Opis toga mučeništva prepisivan je u više od 100 rukopisa.

Ivan i Pavao bili su dvorski časnici i u velikoj milosti Konstancije, kćeri cara Konstantina Velikoga koji je dao kršćanima slobodu Milanskim ediktom 313. Kad je Konstancija umrla Ivan i Pavao daju ostavku na svoje službe. Ali kad je došao na vlast Julijan Odmetnik, koji je opet htio uspostaviti poganstvo, postadoše sumnjivi. Prvo su ih pokušali nagovoriti neka se odreknu kršćanske vjere, ali kad to nije urodilo plodom, staviše ih na muke i na koncu odrubiše im glave. Sveti mučenici Ivan i Pavao ušli su u Rimski misni kanon, Jeronimov martirologij, Leonov, Gelazijev i Grgurov sakramentar.

Sve to govori kako su bili slavni i štovani mučenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitve i predslovlja slave njihovo bratstvo u vjeri, njihovo mučeništvo i pokop u Rimu. Sveti papa Leon Veliki izgradio je u njihovu čast jedan samostan koji je postojao sve do XV. stoljeća, a nalazio se na sjeverozapadu vatikanske bazilike. U Rimu na brdu Monte Celij nalazi se bazilika svetih mučenika Ivana i Pavla. Nju je papa sveti Grgur Veliki odredio kao jednu od korizmenih bogoslužnih postaja.

Ovi sveti mučenici ušli su i u Litanije Svih svetih. Znanstvenik Gioacchino de Sanctis objelodanio je nakon pomnoga proučavanja 1962. knjigu sveti Ivan i Pavao, celimontanski mučenici. Njegov zaključak o njima je ovaj: „Iz liturgijskih, arheoloških i povijesnih podataka, iz kritike teksta o mučeništvu te iz uvida u suprotne pretpostavke po mojem mišljenju izvan sumnje je jezgra tradicije o svetim mučenicima Ivanu i Pavlu, makar o nekim pojedinostima i dalje ostaje nesigurnost.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.