Tko je bio Sveti Patrick – svetac zaštitnik Iraca?

flickr.com

Sveti Patrik, čiji blagdan danas slavimo, zaštitnik je Irske, što je vjerojatno opće poznato, ali i Nigerije. Svetac kojeg se najviše štuje u Irskoj, a potom i u SAD-u i Australiji, rođen je kao Magonus Sucatus Patricius 385. godine, prema nekim predajama najvjerojatnije u Škotskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac svetog Patrika bio je đakon, a bez sina je ostao kad je ovaj imao 16 godina. Naime, Patrika su tada oteli irski gusari te su ga odveli na “Zeleni Otok” gdje su ga prodali kao roba. Njegov gospodar postavio ga je za pastira ovaca. U ropstvu je Patrik proveo dugih šest godina, te je za to vrijeme puno molio i “približio” se Bogu. U jednom snu čuo je glas koji mu je rekao kako će uskoro doći kraj njegovom robovanju.

St Patrick's, Dublin
Nakon što je uspio pobjeći iz ropstva, Patrik se vratio u Britaniju. Odatle je pak otišao u Auxerre, tada u Galiji, gdje se studijem spremao za svećenstvo. U novom snu sanjao je jednog Irca koji mu je dao pismo u kojem su pisale ove riječi “Molimo te, vrati se i budi opet s nama!”. Patrik, tada zaređen za svećenika, shvatio je to kao poziv za navještanje evanđelja Ircima, koji su u to vrijeme bili poganski narod, a glavnu riječ vodili su druidi.

Njegov biskup nije ga htio pustiti u Irsku, no to je učinio papa Celestin I. koji ga je postavio za biskupa Irske. Odmah po dolasku biskup Patrik naišao je na probleme i otpor. Jednom prilikom proveo je čak 15 dana u zatočeništvu. Kad su kraljevi odličnici i običan puk prihvatili navještaj Božje Riječi, biskup Patrik uspio je u svojem naumu. Sveti Patrik uveo je monaštvo u Irsku, a oni su poznati po tome što su imali veliki utjecaj u navještanju Evanđelja širom Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Patrik

Sveti Patrik poznat je kao čudotvorac i proricatelj budućih događaja. U umjetnosti svetog Patrika prikazuje se s djetelinom s tri lista, iz razloga što je na taj način priprostom puku objašnjavao Presveto Trojstvo. U predaji stoji da su baš njegovim zagovorom protjerane zmije iz Irske, kojih je tada bilo jako puno na Otoku.

Jedan je od rijetkih svetaca kojeg štuju katolici, pravoslavci, anglikanci i luterani. Slobodno možemo reći kako je zbog toga sveti Patrik jedan od “simbola” ekumenizma. S obzirom na to da se i mi Hrvati, baš kao i Irci, volimo veseliti i zabavljati, kod nas se također obilježava Dan sv. Patrika. Tada se izlazi na određena mjesta koja taj blagdan obilježavaju dobrom irskom glazbom, i po mogućnosti – dobrim irskim pivom (ako ga nema, dobro je i ono domaće).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema ništa loše u tome što se ljudi vole proveseliti, ali ako se već veselimo u čast sv. Patrika, najmanje čime mu se možemo za to odužiti je to da ga upoznamo kroz ovih nekoliko redaka gore napisanih.

Sveti Patrik ili Padraig, kako ga nazivaju Irci, umro je 461. godine u Irskoj, u blizini grada Downa, no točan datum smrti ovog sveca nije poznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.