U Vrbovskom i Lukovdolu održan 1. susret dječjih zborova ‘Slavko Modrijan’

Foto: Eva Kirchmayer Bilić

Na blagdan Presvetoga Trojstva, u nedjelju 4. lipnja 2023. u Vrbovskom i Lukovdolu održan je 1. susret dječjih zborova ‘Slavko Modrijan’ u organizaciji Grada Vrbovsko, župe sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom i župe Uznesenja BDM u Lukovdolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Slavko Modrijan?

Manifestacija posvećena zaboravljenom skladatelju, zborovođi, pedagogu i organizatoru prof. Slavku Modrijanu (Lukovdol, 20. srpnja 1909. – Zagreb, 7. travnja 1985.) utemeljena je sa ciljem predstavljanja Modrijanovoga djelovanja i ostavštine na području dječjeg zborskog pjevanja i pjesama za djecu. Slavko Modrijan cijeli je život posvetio glazbenoj pedagogiji, te je vodio tamburaške orkestre i zborove Dječjem uzgajalištu ‘Amruševo’ u Klinča Selima (1932.-1936.), potom je utemeljio i vodio Dječji zbor ‘Proljeće’ (1936.-1945.), te izdavao istoimeni glazbeni časopis posvećen školskoj djeci i mladeži, kao i nekoliko notnih izdanja.

Radio je i na Radio stanici Zagreb, u okviru kojeg je dječji zbor ‘Proljeće’ redovito snimao i nastupao. Nakon Drugog svjetskog rata, Modrijan je bio osuđen, te je osam mjeseci bio u zatvoru u Staroj Gradiški, te izgubio građanska prava u trajanju od dvije godine. Od 1947. do 1957. Slavko Modrijan djelovao je kao ravnatelj Muzičke škole ‘Vatroslav Lisinski’ u Bjelovaru (kojoj je i dao ime), tijekom kojeg je razdoblja povećao broj nastavnika i instrumenata. Malo je poznata činjenica da je proslavljeni ansambl Zagrebačkih solista, svoj prvi koncert održao upravo u Bjelovaru na Modrijanov poziv, a školski dječji zbor nastupao je u Hrvatskom glazbenom zavodu. Od 1957. do umirovljenja 1970-ih, Modrijan je bio nastavnik glazbene kulture u Učiteljskoj gimnaziji u Slavonskome Brodu.

Slavko Modrijan svoje je učenike, u svim gradovima u kojima je radio, često vodio na izlete i ljetovanja po cijeloj Hrvatskoj. Cijela obitelj Modrijan, počevši od oca Slavka Modrijana (također Slavka), koji je bio učitelj u Lukovdolu, Čehima i Svetoj Klari kraj Zagreba, te u Pakracu, kao i Slavkovih sestara Savice i Branke, bili su učitelji. Brat Bogoljub bio je liječnik. Zahvaljujući dr.sc. Marti Ljubešić, rođ. Modrijan, kćeri Bogoljuba, ostavština Slavka Modrijana, sada je dio istraživanja Eve Kirchmayer Bilić, koja je idejni začetnik ove manifestacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se sve moglo vidjeti na susretu?

Susret je započeo 4. lipnja, svetom misom u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom, na kojoj je pjevao Dječji zbor ‘Ivanovi anđeli’ istoimene župe u Stupniku-Lučkom kraj Zagreba (župnik vlč. Dubravko Škrlin-Hren). Na misi su sudjelovali i hrvatski branitelji iz Ivankova  u Slavoniji i Gorskog kotara, te je time poveznica između hrvatskih branitelja i zahvalne djece, dobila još veći značaj. Susret se nastavio u prije par mjeseci obnovljenoj Kući Mance u Vrbovskom, gdje je gradonačelnik Vrbovskog ing. Dražen Mufić pozdravio nazočne, uz Evu Kirchmayer Bilić, koja je predstavila značaj i opus Slavka Modrijana.

Na koncertu su nastupili dječji zborovi Osječki zumbići i Teen zbor Instituta Polifonija iz Osijeka, pod vodstvom Majde Škrlec, Anje Papa, umjetničkim vodstvom dr.sc. Antoanete Radočaj-Jerković, a uz klavirsku suradnju prof. Davora Dedića i Eve Kirchmayer Bilić. U programu su sudjelovali učenici Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića iz Delnica (Jasna Majić, flauta iz razreda prof. Ivana Buića i Nikola Majić, truba iz razreda prof. Luke Horvata) i Marko Bilić na gitari iz zagrebačke Glazbene škole Pavla Markovca, prof. Nikica Polegubić.

U okviru programa održana je i radionica na kojoj su sva okupljena djeca naučila dvije pjesme koje je Slavko Modrijan obradio i objavio u časopisu Proljeće: ‘Svečica dogarja’, i napjev iz Gorskog kotara ‘Bog daj, Bog daj’. Susret se nastavio u poslijepodnevnim satima u Domu kulture u Lukovdolu, gdje je životni i profesionalni put Slavka Modrjana predstavila Eva Kirchmayer Bilić, nakon čega se održao još jedan nastup dječjeg zbora ‘Ivanovi anđeli’ i učenika glazbenih škola iz Delnica i Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj: Predstavljanje značaja Modrijanovog višestrukog djelovanja

Osim gradonačelnika g. Mufića, koji je nazočio svim programima, susretima su nazočili gradonačelnikovi suradnici iz Vrbovskog i Lukovdola, te brojni članovi obitelji Modrijan, mještani Vrbovskog i Lukovdola, te župnici don Hrvoje Poljak (Vrbovsko) i vlč. Branko Dragojević (Lukovdol).

Cilj je ove manifestacije ubuduće proširiti i obogatiti programe stručnim skupovima na kojima će se iznositi i predstavljati dosezi i značaj Modrijanovog višestrukog djelovanja, okupljati dječje zborove iz Gorskog kotara i cijele Hrvatske, te na taj način obnoviti sjećanje na ovog zaboravljenog, a iznimno značajnog glazbenika i pedagoga, koji je svojim djelovanjem obilježio posebice prvu polovicu 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.