U zagrebačkom kinu Europa počinje filmski program Venecija u Zagrebu

Foto: kinoeuropa.hr

Zagrebačko kino Europa ugostit će od nedjelje šestu godinu zaredom, program Venecija u Zagrebu, koji donosi filmove s Venecijanskog filmskog festivala (Mostre), najstarijeg i jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine, kao nastavak dugogodišnje suradnje Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, prikazat će se osam atraktivnih talijanskih filmova prikazanih na posljednjem izdanju ovog prestižnog filmskog festivala u rujnu prošle godine.

Program otvara klasik ‘Smrt u Veneciji’ (1971.) bezvremensko djelo talijanskog filmskog velikana Luchina Viscontija, pedantna i iznimno uspješna povijesna rekonstrukcija sumračnog raspoloženja koje je zahvatilo europsku aristokraciju na prijelazu stoljeća adaptacija je književnog predloška nobelovca Thomasa Manna, stoji u najavi kina Europa.

U središtu je njemački skladatelj Gustav von Aschenbach, koji u Veneciji zahvaćenoj kolerom razvija neodoljivu privlačnost prema mladom Tadziju. U glavnoj je ulozi dekadentni Britanac Dirk Bogarde, jedna od najvećih filmskih zvijezda 1970-ih, a lik njemačkog skladatelja inspiriran je Gustavom Mahlerom čija je glazba korištena u filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 16.ožujka u programu slijede filmovi realzirani u prošloj godini , počevši od povijesne drame ‘Capri-Revolucija’ redatelja Marija Martonea koja prati pripadnike umjetničke komune na otoku Capri uoči Prvoga svjetskog rata. To je završni dio njegove hvaljene trilogije o povijesnim buntovnicima.

Film je u Veneciji primio nagradu Arca CinemaGiovani za najbolji talijanski film, a osvojio je i pet nagrada David di Donatello koje dodjeljuje Talijanska filmska akademija.

‘Proročanstvo pasanca’, filmski prvijenac redatelja Emanuelea Scaringija najavljuje se kao “šarmantna priča o životnim nedaćama besciljnog tridesetogodišnjaka i ujedno adaptacija popularnog talijanskog grafičkog romana.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središtu priče je karikaturist koji jednoga dana dođe kući gdje ga čeka njegova kritički nastrojena savjest u obličju divovskog pasanca koji ga u razgovorima na granici apsurda izvještava o svjetskim događanjima. Film je posveta kultnim filmovima The Goonies i Stand by Me koji su obilježili Scaringijevu generaciju, a autor u šali kaže kako je pasanac njegova verzija gremlina.

U svijet stripa gledatelje vodi komedija ‘Najsretniji mladić na svijetu’ u režiji talijanskog osobenjaka, nagrađivanog autora stripova i ilustratora Gipija, uzbudljiva potraga za tajanstvenim mladićem iz naslova.

Tu je i jedna nogometna priča – film debitanta Cira D’Emilija ‘Iznenada jednog dana’ prati tinejdžera Antonija koji živi u gradiću na jugu Italije i sanja o tome da postane nogometna zvijezda, no ubrzo mora shvatiti da svaki san ima svoju cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriminalistička drama ‘Bezimena priča’ u režiji Roberta Andòa prikazuje svijet filmske industrije gdje će tajanstvena krađa slavne Caravaggiove slike poslužiti kao predložak za scenarij koji će njegovu autoricu, spisateljicu iz sjene Valeriju, staviti u središte nesvakidašnje i uzbudljive intrige.

Kako se napominje u najavi, film je inspiriran istinitim, neriješenim slučajem jedne od najtraženijih ukradenih slika na svijetu – Caravaggiove slike Rođenje Krista sa Sv. Franjom i Sv. Lovrom koju je mafija 1969. godine ukrala iz Crkve Sv. Lovre u Palermu.

Glavnu ulogu tumači Micaela Ramazzotti, jedna od najuspješnijih suvremenih talijanskih glumica.

Program zatvaraju dva dokumentarca – u filmu ’24/25 sličica u sekundi’ redateljskog dvojca Giancarla Rolandija i Federica Pontiggie prati se isprepletena povijest dvaju najvažnijih vizualnih medija dvadesetog stoljeća – filma i televizije, dok ‘1938. Drukčiji’ redatelja Giorgija Trevesa prati genezu rasnih zakona koje je 1938. godine uveo fašistički režim, koristeći animirane sekvence i rasvjetljavajući presudnu ulogu koju su masovni mediji odigrali u jednom od najtragičnijih progona u čitavoj ljudskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na projekciju otvaranja je besplatan, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.