Ugrožena manjina: 5 činjenica o kršćanima u Afganistanu

kršćani
Foto: Depositphotos

Svećenik o. Giovanni Scalese vratio se u Italiju i održao obećanje da neće napustiti Afganistan bez četrnaestero djece s teškoćama s kojima je u četvrtak sletio na rimsku zračnu luku Fiumicino, javlja corrieredibologna.corriere.it. On je bio zadnji katolički svećenik u Afganistanu, a služio je na prostoru talijanskoga veleposlanstva u Kabulu, koje je sada u rukama talibana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se situacija u Afganistanu naglo pogoršava ovo je pet stvari o kršćanskoj manjini u Afganistanu.

SAD je završio povlačenje svojih vojnika iz Afganistana, objavila je u ponedjeljak američka vojska, ostavljajući zemlju u rukama talibana čije je ime postalo sinonim za neprosvijećenost, brutalnost i civilizacijsku zaostalost.

1. Afganistan je prema Svjetskoj listi organizacije Open Doors druga najgora zemlja za život kršćana – odmah iza komunističkog režima u Sjevernoj Koreji. Zbog prakse ubijanja iz „časti“ i zakona o otpadništvu, stanje u Afganistanu već je bilo izuzetno opasno za kršćane, od kojih je većina riskirala svoje živote da pređe iz islama. Jer se obraćenje u talibanskoj interpretaciji šerijata smatra otpadništvom koje se mora kazniti smrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U Afganistanu je nemoguće živjeti otvoreno kao kršćanin“, zaključilo je izvješće Open Doorsa, javlja nedjelja.ba.

2. Iako je službeno manji broj kršćana, nekoliko međunarodnih dobrotvornih organizacija tvrdi kako postoji mnogo više onih koji i dalje nisu uračunati i žive „pod zemljom“. U Izvješću o međunarodnoj vjerskoj slobodi za 2016. navodi se da u Afganistanu „druge vjerske skupine, uglavnom hindusi, sikhi, bahajci i kršćani, čine manje od 0,3 % stanovništva“, dok globalne kršćanske organizacije poput Open Doors i International Christian Concern procjenjuju kako je broj kršćana između 8 000 i 12 000, što je manje od 0,01% u populaciji od 38 milijuna Afganistanaca.

3. Američka vlada nije pristala dati kršćanima poseban status koji bi im omogućio ulazak u SAD unatoč naporima nekoliko humanitarnih organizacija, pa čak i članova Kongresa koji su za njih zatražili poseban status. Posebne oznake „u opasnosti“ dobili su: novinari, piloti, akademici, civilno društvo i žene, ali ne i kršćani ili druge vjerske manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

State Department, zajedno s gotovo 100 drugih država, dao je 29. kolovoza priopćenje u kojem se kaže kako talibani osiguravaju da će „svim stranim državljanima i svim afganistanskim državljanima s odobrenjem za putovanje biti dopušteno ići do polazišta i putovanja izvan zemlje“ nakon roka od 31. kolovoza koji je odredila Bidenova administracija. No, proširenje neće koristiti kršćanima ili drugim manjinama ako ih američka vlada ne odluči uključiti.

4. State Department navodno je blokirao privatne napore da se pomogne kršćanima iz Afganistana.

Talibanski kontrolni punktovi, postavljeni tijekom subote navečer oko zračne luke, kao i de facto kontrola ulaza tijekom dana do subote, dosljedno su ometali napore kršćana da izađu iz zemlje putem zračne luke. U nedjelju je nekoliko blogova i vijesti aktivista za slobodu vjere tvrdilo da je State Department blokirao privatne operacije evakuacije u zračnoj luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazaretski fond, dobrotvorna organizacija koja je tijekom tri dana prikupila 28 milijuna dolara djelomično zahvaljujući komentatoru Glennu Becku, još uvijek ima zrakoplove u blizini Afganistana. Beck je medijima rekao da je dobrotvorna organizacija do sada na sigurno odvezla 5 200 kršćana i drugih Afganistanaca. Bez dopuštenja State Departmenta za provođenje operacija i suradnje talibana, ova dobrotvorna organizacija ne može otpremiti još kršćana u druge zemlje – a ne samo u SAD – koje su pristale primiti ih.

5. Nekoliko kršćana koje je kontaktirala CNA kaže da je njihova sudbina vrlo crna unatoč uvjeravanjima koje je talibansko vodstvo dalo zapadnim vladama.

„Kakva će biti naša sudbina?“, upitao je jedan afganistanski kršćanin s emotikonom lica putem streaminga kad je saznao da su mu mogućnosti za bijeg iz Afganistana zrakoplovom zapravo okončane.

Kršćanski mediji već su prošlog tjedna izvijestili da su afganistanski kršćani ubijeni na licu mjesta nakon što su se identificirali kao kršćani. Izvještaji afganistanskih civila u blizini aerodromskih vrata kažu da su talibani pretraživali gomilu kako bi pronašli kršćane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najnovijem izvješću Open Doors, „kršćani su također razočarani i osjećaju se napuštenima od onih za koje su se nadali da će ih zaštititi – strane trupe su otišle, a vlada je pobjegla. Istodobno su znali da će doći ovaj dan. U tom smislu, bili su pripremljeni. Ali to sve ovo ne čini manje bolnim.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.